Geen relatie tussen telefoongebruik en fietsongelukken met jongeren

Tussen muziek luisteren of bellen tijdens het fietsen en ongelukken onder jongeren is geen verband. Dat concluderen de SWOV, TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam in een onderzoek ruim 2200 fietsers.

Muziek luisteren en telefoneren zorgt er volgens de onderzoekers wel voor dat fietsers belangrijke verkeersgeluiden slechter horen, maar ze compenseren. Met andere woorden: ze horen wel minder, maar letten tegelijk ook iets meer op.

Ongerust

Desalniettemin zijn de onderzoekers ongerust. Zonder compensatiegedrag en of zonder veilige fietspaden is muziek luisteren en of bellen tijdens het fietsen behoorlijk risicovol, zeggen ze. Ook moeten ze volgens hen oppassen voor de komst van steeds stillere auto’s.

Doel van het onderzoek was in kaart brengen in hoeverre en in welke situaties verkeersgeluiden bijdragen aan veilig fietsen. Naast de invloed van muziek luisteren en bellen, keken de onderzoekers ook naar de invloed van stille auto’s.

Drie thema’s

Ze onderzochten dit met een internetenquête onder 2249 fietsers. Die verdeelden ze in drie groepen: 16 tot 18 jaar, 30 tot 40 en 65 tot 75 jaar. Deze groepen werden vervolgens bevraagd op drie thema’s: het horen van verkeersgeluiden, compensatiegedrag en de invloed van telefoongebruik.

Onlangs concludeerde VeiligheidNL ook al dat bellen en Whatsappen amper bijdraagt aan ernstige ongelukken. Het ging om een vragenlijstonderzoek onder fietsslachtoffers dat veiligheidsorganisatie uitvoerde in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.