Audi A6 definitief nieuwe snelle interventievoertuig van politie

Het nieuwe snelle interventievoertuig van de politie. FOTO: POLITIE

De Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic wordt het nieuwe snelle interventievoertuig (SIV) van de politie. Dat deze auto de huidige Volvo’s V70 vervangt, was al bekend, maar nu staan de laatste handtekeningen onder het contract. De eerste nieuwe SIV’s worden over enkele maanden in gebruik genomen.

De nieuwe auto’s moeten ervoor zorgen dat de politie beter partij kan bieden aan criminelen die over de snelweg scheuren. De politie richt zich in het bijzonder op ram- en plofkrakers en daders van andere zware delicten in snelle voertuigen, maar ook op snelheidsovertreders. De Audi heeft, inclusief aerodynamische lichtbalk en andere in- en opbouw, een topsnelheid van 250 kilometer per uur.

Speciale rijopleiding

Bij de keuze voor de A6 speelden behalve de snelheid en het acceleratievermogen, ook zaken als comfort, wegligging en aanschafprijs een rol. De keuze viel uiteindelijk op importeur PON als leverancier. De toekomstige bestuurders van de SIV’s uit de verkeersteams waren volgens de politie nauw betrokken bij het hele keuzeproces.

Niet elke politiemedewerker mag zomaar de weg op met de Audi, dit vanwege de hoge topsnelheid en het doel waarvoor die wordt ingezet. Momenteel werkt de politie aan een speciale rijopleiding voor de medewerkers die de SIV’s gaan besturen. De Landelijke Eenheid en vijf andere eenheden (Amsterdam, Midden-Nederland, Zeeland-West-Brabant, Den Haag en Rotterdam) gaan rijden in de nieuwe SIV’s. Mogelijk komen daar nog meer eenheden bij.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.