Politie controleert op nieuwe manier: vanuit een touringcar

Politiemensen controleren vanuit een touringcar vrachtwagenchauffeurs op telefoongebruik achter het stuur. FOTO Politie

Om vrachtwagenchauffeurs te controleren op telefoongebruik achter het stuur, zette de politie Oost-Nederland afgelopen week een nieuw middel in: controle vanuit een touringcar. Dinsdag en woensdag werden in Gelderland en Overijssel honderden bestuurders aan de kant gezet die achter het stuur zaten te appen, of zich op een andere manier door hun telefoon lieten afleiden.

“In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we ook vrachtwagenchauffeurs controleren”, zegt Hans Bijkerk van Team Verkeer in een verklaring. Dinsdag en woensdag reed de bus met agenten over de snelwegen in Overijssel en Gelderland. “De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een vrachtwagenchauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, gaven we dit door en die persoon werd dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd.”

Uitvoerig getest

Controle op deze manier is uniek voor Oost-Nederland en is uitvoerig getest door het team, laat de politie weten. Tijdens eerdere testdagen werden 440 chauffeurs aan de kant gezet. Naast een bekeuring kreeg de bestuurder ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich mee brengt.

“Het effect is niet alleen een bekeuring, maar ook bewustwording van het gevaar voor je medeweggebruikers”, stelt Bijkerk. “Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief.” Hij benadrukt dat de politie doorgaat met deze controles. Binnenkort staat de volgende gepland.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.