Nieuwe site vergelijkt verkeersveiligheid in gemeentes

Hoeveel ongevallen gebeuren er in een bepaalde gemeente? En hoeveel zijn dat er in een vergelijkbare gemeente? Dit is sinds kort te achterhalen de verkeersveiligheidsvergelijker. Op de site staan voor alle Nederlandse gemeenten cijfers over het aantal verkeersdoden, (fiets)infrastructuur, gemeentelijk budget en meldingen van burgers over verkeersonveilige situaties. De Verkeersveiligheidsvergelijker is een initiatief van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en SWOV.

Verkeersveiligheidsvergelijker.nl is voornamelijk bedoeld voor verkeersveiligheidsprofessionals die (ook) op gemeentelijk niveau werken, maar is voor iedereen vrij toegankelijk. Gemeenten kunnen de cijfers gebruiken voor het opstellen van hun verkeersveiligheidsbeleid en voor het informeren van de gemeenteraad van bewoners. De cijfers zijn afkomstig uit verschillende databronnen zoals het CBS, BRON, de Fietsersbond Routeplanner en het VVN Participatiepunt.

In ontwikkeling

De Verkeersveiligheidsvergelijker is nog volop in ontwikkeling, zegt projectleider Charlotte Bax in een toelichting. “Idealiter zouden we veel meer data over verkeersveiligheid willen laten zien. Maar helaas zijn die gegevens vaak niet beschikbaar of betrouwbaar. De Verkeersveiligheidsvergelijker geeft daardoor nog geen compleet beeld van de verkeersveiligheid in een gemeente. Om een completer beeld te krijgen, zijn niet alleen extra data nodig. Ook is het noodzakelijk om alle indicatoren in samenhang te bekijken en kennis te hebben van de lokale situatie.”

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.