Nieuw spaarsysteem: geld in goededoelenpot bij mobiel-vrije kilometers

Verzekeraar Interpolis introduceert een nieuw spaarsysteem: bij elke 100 kilometer die een automobilist mobielvrij rijdt, gaat 1 euro naar een collectieve spaarspot stopt. Een onafhankelijke jury selecteert welke doelen in aanmerking komen voor het spaargeld. Eis is dat deze initiatieven bijdragen aan het bevorderen van de verkeersveiligheid.

Het spaarsysteem is beschikbaar voor gebruikers van de AutoModus-app van Interpolis. AutoModus helpt automobilisten hun telefoon niet te gebruiken tijdens het autorijden. De app is volgens de Tilburgse verzekeraar al145.000 keer gedownload.

Ambitie

Door de introductie van de spaarpot hoopt Interpolis mensen extra te stimuleren om in AutoModus te rijden. Niet alleen verhogen gebruikers daarmee hun eigen veiligheid, is het idee, maar ze dragen ook direct bij aan initiatieven die de verkeersveiligheid verhogen. De verzekeraar heeft de ambitie om het aantal verkeersongevallen met 25 procent te verminderen in 2020.

Gebruikers van de AutoModus-app kunnen vanaf juni zelf initiatieven indienen. Te denken valt aan oplossingen die fietsongelukken voorkomen of ideeën om minder afgeleid te raken tijdens het rijden. Vervolgens beoordeelt de onafhankelijke jury welke initiatieven in aanmerking komen voor een donatie uit de spaarpot.

Snelheidsmeter

De jury bestaat uit Alphons Knuppel (Veilig Verkeer Nederland), Peter van der Knaap (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), Maartje Burghgraef (Teamalert) en Mario Jacobs (wethouder slimme en duurzame mobiliteit, gemeente Tilburg). De uiteindelijke stem is aan de app-gebruiker. Het bedrag in de spaarpot kan jaarlijks groeien tot maximaal 250.000 euro.

De provincie Noord-Brabant pakt verkeersonveiligheid sinds kort op eenzelfde manier aan. In Helmond staat een snelheidsmeter die goed rijgedrag beloont. Iedereen die zich in de Dijksestraat in de stad aan de snelheid houdt, brengt geld in een spaarpot. Het totaalbedrag komt ten goede aan het speelveld in de straat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.