Resultaten donerende snelheidsmeter ‘veelbelovend’

De Helmondse snelheidsmeter die goed verkeersgedrag beloont, werkt ‘veelbelovend’: het percentage snelheidsovertreders daalde met 22 procent. Dat meldt de provincie Noord-Brabant, dat de meter inzet voor de campagne NUL verkeersdoden Brabant.

Het idee is simpel: iedere bestuurder van een motorvoertuig die de snelheidsmeter in De Dijksestraat in de gemeente passeert en zich aan de snelheidslimiet houdt, brengt geld in een spaarpot. Wat er binnenkomt, is direct zichtbaar op het bord. De snelheidsmeter hangt er sinds mei.

De Dijksestraat is een 30 kilometer-zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64 procent van de voorbijgangers de maximumsnelheid. De hoogst gemeten snelheid was 86 kilometer per uur.

500 euro

Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter (vier weken lang), daalde het percentage snelheidsovertreders met 22 procent. De hoogst gemeten snelheid daalde naar 71 kilometer per uur. Voorbijgangers die zich wél aan de snelheid hielden, brachten 500 euro in de spaarpot. Dat geld komt ten goede aan de buurtspeeltuin.

Meer Brabantse gemeenten willen de snelheidsmeter inzetten. De meter toert dit jaar en in 2019 door de provincie.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.