Hybride auto’s niet langer geluidloos

Als het aan de Amerikaanse firma Enhanced Vehicle Acoustics ligt krijgen hybride auto’s in de toekomst een geluidsysteem mee om voetgangers te waarschuwen hun nagenoeg geluidloze nadering. Met name visueel gehandicapten zouden daar hun voordeel mee kunnen doen.

De Amerikanen werken aan PANDA, en dat staat voor Pedestrian Awareness Noise-Emitting Device and Application. Ze ontwikkelen een systeem dat geluid produceert dat correspondeert met de beweging van de auto. Met name organisaties van visueel gehandicapten wijzen op de gevaren van de toename van hybrides.
Over eventuele ongevallen met de stille hybrides zijn nog weinig gegevens bekend. Maar wel is het thema onderwerp van studie bij de National Highway Transportation Safety Administration. Daaruit moet duidelijk worden of een wettelijke verplichting nodig is om hybride auto’s uit te rusten met speciale systemen om voetgangers te waarschuwen.
En wellicht leidt PANDA er zelfs ooit toe dat eigenaars van hybride auto’s hun eigen geluid kunnen downloaden, met zoals ringtones.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.