Ziekenhuizen behandelen 500 slachtoffers van valpartij door gladheid per dag

De sneeuw & vorst veroorzaken veel ongevallen. Per dag komen er gemiddeld 500 mensen op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht, nadat ze buiten zijn uitgegleden. En op dagen wanneer het extreem glad is loopt dit op tot wel duizend slachtoffers per dag.

Gemeten over de periode van 16 december 2009 tot en met 15 januari 2010 hebben 17.000 personen een Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis bezocht na een val door de gladheid. Bij 16% van hen was het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. De totale directe medische kosten van deze glijpartijen zijn 38 miljoen euro.

De meeste slachtoffers zijn op straat uitgegleden (67%). Vooral op de stoep, de voetpaden en op de binnenwegen. 13% ging onderuit in de tuin of rond de eigen woning. De helft van alle slachtoffers is 55 jaar of ouder. Een botbreuk is het meest voorkomende letsel (69%). Vooral polsen zijn kwetsbaar (29%).
Om het aantal valongevallen door gladheid te beperken pleit Consument en Veiligheid ervoor dat gemeenten meer aandacht besteden aan het ijs- en sneeuwvrij houden van de binnenwegen en voetpaden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.