PostNL gebruikt een Stint. FOTO Stint

Toelating Stint op openbare weg formeel ingetrokken

De Stint mocht al even niet meer de weg op, maar deze week is de toelating van het voertuig formeel ingetrokken. Dit betekent dat voertuigen van het merk Stint definitief niet meer tot het verkeer op de weg zijn toegestaan. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Afgelopen 12 december bleek uit onderzoek van TNO dat er risico’s zijn voor de veiligheid van de bestuurder en passagiers van de Stint. TNO constateerde onder meer problemen met de rem en de lengte van de remweg van de Stint. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat “zag geen andere mogelijkheid” dan de Stint in de huidige vorm niet te laten terugkeren op de weg. Dinsdag is het besluit waarmee de Stint toegelaten was op de weg, formeel ingetrokken.

Duidelijkheid

Omdat er al twijfels waren over de veiligheid van de Stint, was deze sinds 2 oktober 2018 geschorst. Dat betekent dat de Stint sinds dat moment al niet meer was toegestaan op de openbare weg. Aanleiding waren de eerste voorlopige resultaten van een onderzoek van de politie, ILT en het NFI.

Voor een eventuele terugkeer van een Stint op de weg, moeten de door TNO geconstateerde problemen worden verholpen. Daarnaast wil de minister zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over de toelatingseisen voor vergelijkbare voertuigen. Hiervoor wordt een “zorgvuldig en helder kader” gemaakt dat toepasbaar is voor verschillende soorten innovatieve voertuigen, waaronder de Stint. Deze nieuwe eisen komen nog deze maand.

Auteur: Jan Pieter Rottier

2 reacties op “Toelating Stint op openbare weg formeel ingetrokken”

Remko Zeven|07.02.19|16:20

Zij is waarschijnlijk medeverantwoordelijk en dus ook de huidige minister (in ieder geval ministerieel, zo niet straf-, civiel- of bestuursrechtelijk – is niet mijn specialisatie -) voor het dodelijke ongeval.

Gaarne hoor ik van anderen hoe zij hierover denken.

Remko Zeven|07.02.19|16:19

Dit is zeker de derde keer dat ik mijn verbazing uitspreek over het feit dat ex-minister van Verkeer Schultz Haegen totaal geen verantwoording lijkt te hoeven afleggen over de wijze waarop destijds toestemming is gegeven voor de openbare weg aan de Stint, waarbij raadpleging van zeker twee instanties bewust niet heeft plaatsgevonden dan wel de adviezen in de wind zijn geslagen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.