Met deze tune hou je 2 seconden afstand. BEELD VSV

Discohit wijst Belgische automobilisten op ideale afstand tot voorligger

De Vlaamse overheid heeft een vrolijke variant geïntroduceerd op de tweesecondenregel. In een nieuwe campagne worden automobilisten geadviseerd om een veilige volgafstand te houden door ‘Last night a dj saved my life’ te zingen. Deze regel uit de gelijknamige discohit duurt 2 seconden. Verschillende prominente muzikanten hebben voor deze campagne een cover op dit toepasselijke nummer gemaakt.

Uit onderzoek van de VSV, Vlaamse Stichting Verkeerskunde, blijkt dat Vlaamse automobilisten onvoldoende kunnen inschatten wat een veilige volgafstand is. Wel vinden ze het bumperkleven ergerlijk en gevaarlijk. Sinds deze maand voert de VSV een campagne langs de Vlaamse hoofdwegen met de slogan ‘Veilige volgafstand? Zing Last night a dj saved my life’.

De Belgische dj Regi en zangers Tourist LeMC en Jasper Steverlinck ondersteunen de campagne met hun eigen covers van de discohit. Ook zijn er radiospotjes en gerichte advertenties op sociale media.

Twee of drie seconden

Het principe is eenvoudig, legt VSV uit: neem een herkenningspunt langs de weg, bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een brugpijler, en begin te zingen vanaf het moment dat je voorligger dat punt voorbijrijdt. Kom je zelf voorbij het herkenningspunt terwijl je nog aan het zingen bent, dan is de volgafstand te kort.

Wie de iets langere versie zingt, ‘Last night a dj saved my life from a broken heart’, dan kom je uit op drie seconden. Dat is de veilige afstand op een nat wegdek.

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.