Heijmans Crosscover

Zebrapad met nieuwe patronen en kleuren voor extra veiligheid

Heijmans Crosscover

Bij treinstation Den Haag Mariahoeve ligt voortaan een extra opvallend zebrapad. Het bestaat uit fluorescerende elementen, die met uv-licht automatisch oplichten als een voetganger het pad nadert. Bovendien moet het zebrapad beter opvallen door speciale patronen. Het doel van deze zogenaamde Crosscover is het verhogen van de verkeersveiligheid voor overstekende voetgangers.

De Crosscover is geplaatst door Heijmans, voor het hoofdkantoor van Aegon. Deze twee partijen zullen de komende maanden de ervaringen van voetgangers en automobilisten in kaart brengen en de uitkomsten meenemen in de verdere ontwikkeling van het product.

Innovatief zebrapad

Voor Aegon is dit zebrapad een manier om het personeel een veiligere route naar het werk aan te bieden. “We hebben veel medewerkers die met het OV reizen en van het treinstation naar ons kantoor lopen”, aldus manager Vastgoed van Facilitair Bedrijf, Theo van Rijn. “Om ze een veilige oversteekplaats te bieden, hebben we gezocht naar een innovatief zebrapad en dat is Crosscover geworden.”

Aegon en Heijmans hebben samen het patroon en de kleuren die oplichten bedacht. De huidige Crosscover in Den Haag is nog een pilot, maar op basis van de uitkomsten hiervan wil Heijmans bepalen of het zebrapad ook op andere locaties kan worden toegepast. Heijmans heeft meer ervaring met producten voor een hogere verkeersveiligheid. Eerder werd de Bikescout ontwikkeld, een detectiesysteem dat automobilisten bij gevaarlijke fietsoversteekplaatsen met knipperende ledverlichting in het wegdek waarschuwt voor naderende fietsers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

5 reacties op “Zebrapad met nieuwe patronen en kleuren voor extra veiligheid”

Robert Bardoel|14.03.19|12:50

Verkeerskunde en verkeersveiligheid is vooral gebaad bij eenduidigheid.
Een VOP (zebrapad) hoort overal precies hetzelfde te zijn, een markering en het bord
L02(f) dan is het voor iedere weggebruiker duidelijk.
dit ding op de foto zorgt allen voor veel onduidelijkheid, hopelijk vallen hier geen gewonden of nog erger. snel verwijderen dit onding!!

Ruud Kuntzel|12.03.19|09:08

Helamaal eens met voorgaande reacties. Dit kan beslist niet de bedoeling zijn. Een zebrapad moet duidelijk als zodanig herkenbaar zijn en voldoen aan de huidige richtlijnen. Daar is hier geen sprake van en ik kan me ook niet voorstellen dat hier een verkeersbesluit voor is, dat ook de instemming heeft van de Verkeersadviseur van de politie.
Als wegbeheerder zou dit direct moeten laten verwijderen.

FenL Blokhuis|08.03.19|12:38

Ben het helemaal eens met Borgwat Rijn. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Het gevolg kan zijn dat juist bij normale zebrapaden het attentieniveau van automobilisten alleen maar afneemt. Bovendien vraag ik me af of zo’n idioot zebrapad niet juist afleidt van de voetganger zelf. De automobilist raakt wellicht te veel geobsedeerd door die vreemde uitingen en ziet de voetganger over het hoofd.

Borgwat Rijn|08.03.19|11:42

Krijgen we straks een “kermis” aan verschillende en “meest” opvallende zebra’s?
Ik ben bang, als gehandicapte, dat dat dan zeker de veiligheid niet ten goede komt
Goede, betere ideeën om de zichtbaarheid en de verkeersremming van alle zebra-paden te vergroten zijn natuurlijk meer dan welkom, maar liever geen zootje ervan maken, hoe goed de bedoelingen ook zijn.

Ron Bakker|07.03.19|12:33

Jammer dat voetgangers hier geen voorrang op hebben, omdat het niet voldoet aan de wettelijke eisen van en zebrapad ………..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.