Spoorwegovergang. Foto: ProMedia

Proef met flitscamera’s bij Hilversumse overwegen krijgt vervolg

Spoorwegovergang. Foto: ProMedia

ProRail startte vorig jaar met een proef waarbij camera’s werden ingezet om gevaarlijk gedrag bij overwegen te bestrijden. Hiervoor werden bij twee overwegen in Hilversum slimme camera’s neergezet. Volgens ProRail en het OM verloopt de proef succesvol en is besloten om camera’s bij meerdere overwegen te installeren. Wanneer de extra camera’s worden geplaatst en bij welke overwegen ze komen te staan is nog niet bekend.

De spoorbeheerder schreef het afgelopen jaar bijna drieduizend boetes uit voor gevaarlijk gedrag op en rond overwegen. In 2017 waren dat er nog 1.100. De helft van het aantal boetes werd uitgeschreven op basis van de camerabeelden.

“Het hoge aantal boetes toont aan dat er nog te veel weggebruikers zijn die weinig respect tonen voor de rode lichten en bellen”, zegt ProRail-directeur Pier Eringa in een verklaring. “Daar moeten we dus nog steviger op inzetten. Het gaat ons niet om het uitschrijven van boetes, maar het verbeteren van de overwegveiligheid. Het positieve van de proef is dat we zien dat de recidive de afgelopen maanden is gedaald. Helaas is het nog steeds zo dat stuntgedrag niet vanzelf weggaat. We moeten de pakkans dus vergroten. En dat willen we doen door de flitscamera’s op meer plekken te gaan inzetten.”

Overwegen schrappen

80 procent van de boetes wordt uitgeschreven voor het negeren van de rode lichten. Een ander veel voorkomende overtreding is het stilstaan of de overweg oprijden terwijl er een file staat. De incidentbestrijders van ProRail schreven daar in 2018 ruim 200 boetes voor uit. In 2018 vonden er 31 aanrijdingen met wegverkeer plaats op overwegen waarbij 14 dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden waren te betreuren. In 2017 waren dit nog 4 dodelijke slachtoffers.

Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro. De camerabeelden worden dagelijks bekeken door een buitengewoon opsporingsambtenaar van ProRail. Als een overtreding is geregistreerd, krijgt de kentekenhouder een bekeuring thuisgestuurd. Voetgangers en fietsers kunnen niet via camerabeelden worden beboet. Hiervoor is toezicht ter plaatse nodig. ProRail voert daarom wekelijks handhavingsacties uit bij verschillende overwegen in het land.

Lees ook: Wie rode lampen bij overweg negeert, kan boete krijgen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Paul van den Boogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.