Navigatiesystemen leveren waardevolle data op. Bron: Archief VERKEERSNET

EU-landen en autofabrikanten delen informatie voor meer verkeersveiligheid

Navigatiesystemen leveren waardevolle data op. Bron: Archief VERKEERSNET

Europese lidstaten, autofabrikanten en aanbieders van navigatiesystemen gaan informatie over de omstandigheden op de weg delen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat sprak dit maandag af samen met vier andere Europese landen tijdens het ITS-congres in Eindhoven.

Moderne auto’s registreren steeds beter de omstandigheden op de weg, zoals bijvoorbeeld gladheid of regen. Als deze informatie direct gedeeld wordt met wegbeheerders en andere auto’s op hetzelfde traject, kunnen automobilisten hun rijgedrag aanpassen en worden ongelukken en vertraging voorkomen. Maar daar zit ‘m het probleem.

“Tot nu toe hielden de betrokken partijen deze informatie voor zichzelf”, stelt Van Nieuwenhuizen in een verklaring. “Vandaag hebben we afgesproken dat data die belangrijk is voor de verkeersveiligheid wordt uitgewisseld tussen autofabrikanten en landen. Dat is echt een mooie stap waar iedereen op de weg van gaat profiteren.”

Gesprekken

Het komende jaar gaan autofabrikanten BMW, Volvo, Ford en Daimler, EU-lidstaten Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg en navigatieaanbieders TomTom en Here informatie delen. Dat betekent, stelt het ministerie in een verklaring, dat miljoenen automobilisten in heel Europa verkeersveiligheidsinformatie in de auto gaan ontvangen.

De samenwerking werd maandag aangekondigd op het ITS congres, het grootste Europese evenement op het gebied van Smart Mobility en digitalisering van transport. Er lopen nog gesprekken met andere Europese landen en bedrijven over deelname aan deze samenwerking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.