Nieuwe stepen hulpdiensten FOTO Politie

Innovatie geeft nood- en hulpdiensten altijd groen licht

Nood- en hulpdiensten in Helmond krijgen met een pilot automatisch groen licht in het verkeer. Dat maakten Dynniq, KPN en opdrachtgevers provincie Noord-Brabant en gemeente Helmond maandag bekend op het ITS European Congress in Eindhoven. De slimme innovatie moet bijdragen aan het verlagen van het aantal verkeersongelukken met voorrangsvoertuigen en moet de voertuigen sneller en veiliger op hun plaats van bestemming brengen.

De pilot is onderdeel van een landelijke uitrol van prioriteitsfacilitering in het kader van het samenwerkingsverband Talking Traffic. Met de door Dynniq ontwikkelde technologie ‘GreenFlow for BlueLights’ en de door KPN ontwikkelde KPN Data Services Hub, communiceren nood- en hulpvoertuigen die blauw zwaailicht voeren met de verkeerslichten op de route. Deze worden herkend als voorrangsvoertuig en krijgen vervolgens op verzoek prioriteit, zodat ze ongehinderd een kruispunt kunnen passeren. De dienst zal in eerste instantie gebruikt gaan worden door de brandweer.

De slimme innovatie moet bijdragen aan het verlagen van het aantal verkeersongelukken met voorrangsvoertuigen. Dat blijkt hard nodig, kijkend naar de Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen 2016-2017 van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen van het IFV. In die jaren vonden er in totaal 148 ongevallen met voorrangsvoertuigen plaats. De meest voorkomende ongevallen met voorrangsvoertuigen gebeuren op kruispunten met verkeerslichten binnen de bebouwde kom, waarbij het voorrangsvoertuig rood licht heeft en de andere weggebruiker groen.

Opschalen

“Dankzij de infrastructuur voor data-uitwisseling van Talking Traffic kunnen we innovatieve technologie implementeren die de samenleving veiliger maakt”, zegt Cees de Wijs, directeur van Dynniq, in een verklaring. “We zijn er trots op dat we deze levensreddende pilot samen met onze partners mogelijk maken. Om ervoor te zorgen dat dit soort pilots ook opgeschaald kunnen worden, is het noodzakelijk dat de juiste voorwaarden geschapen worden die de benodigde partijen stimuleren om hiervoor grote investeringen te doen en co-creatie te omarmen.”

Anja de Vos, regiodirecteur Zuid Nederland bij KPN, stelt: “We hebben een open ecosysteem gecreëerd voor de mobiliteitsmarkt, waarmee we bedrijven aan elkaar verbinden om innovatieve data oplossingen te ontwikkelen. Met de KPN Data Services Hub ondersteunen we organisaties om op een veilige en schaalbare manier hun data te delen. Bovendien vraagt dit vraagstuk om real-time dataontsluiting. We zijn blij hiermee bij te dragen aan een grotere verkeersveiligheid.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.