File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Snelweglopers zijn meestal op weg naar een tankstation

File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Het aantal snelweglopers in Nederland is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In 2018 zijn er bijna 3.200 meldingen gedaan van personen op de snelweg, in 2014 waren dat er ongeveer 1.400. De meest voorkomende reden waarom mensen over de vluchtstrook lopen, is omdat ze onderweg zijn gestrand met een lege tank. Dat meldt Minister Cora van Nieuwenhuizen Wiebenga van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat het aantal meldingen van wandelaars, fietsers of scootmobielen langs de snelweg is toegenomen, betekent niet per se dat er daadwerkelijk meer snelweglopers zijn, benadrukt ze. Meldingen worden nu beter geregistreerd en via social media en de infolijn wordt Rijkswaterstaat makkelijker gevonden. De cijfers worden sinds 2014 bijgehouden door Rijkswaterstaat. Minister Van Nieuwenhuizen gaf afgelopen week opheldering over die cijfers in een brief aan de Tweede Kamer. Dat deed ze naar aanleiding van berichten in de Telegraaf over ‘bloedstollende momenten’ op de snelweg.

Het aantal ongevallen met snelweglopers is niet toegenomen. De cijfers daarover worden bijgehouden in de BRON-database, waarin ook politiegegevens worden gebruikt. In 2014, 2015, 2016 en 2017 hebben snelweglopers tot respectievelijk twintig, acht, zeven en vijftien ongevallen geleid, valt in de brief van de minister te lezen. Voor 2018 komen de cijfers halverwege juli beschikbaar.

Boodschappen doen

Rijkswaterstaat registreert de meldingen en niet de reden waarom mensen langs de weg lopen. Uit een inventarisatie van observaties van de weginspecteurs komen wel vaak dezelfde redenen naar voren. Bovenaan het lijstje staan mensen die zonder brandstof staan en die op weg zijn naar een tankstation. Weginspecteurs vinden ook regelmatig voetgangers of fietsers die via hun navigatiesysteem op de snelweg terecht zijn gekomen. Verwarde mensen of personen onder invloed van alcohol worden eveneens regelmatig aangetroffen. Ook parkeren op de vluchtstrook om een naast de snelweg gelegen supermarkt te bezoeken, zorgt voor meldingen over snelweglopers.

Wanneer een melding binnenkomt of de wegverkeersleiders op de camera’s in de verkeerscentrale zien dat iemand op de snelweg loopt, stuurt Rijkswaterstaat een weginspecteur om de veiligheid te checken. Ook wordt de politie ingeschakeld. Andere weggebruikers worden gewaarschuwd door borden en social media. De snelweglopers worden lang niet altijd gevonden; het kan om een valse melding gaan of de persoon heeft de weg alweer verlaten.

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.