Caravancheck FOTO Bovag

Bijna 30 procent van caravans heeft versleten banden

Caravancheck FOTO Bovag

Uit een steekproef van BOVAG blijkt dat bijna 30 procent van de caravans en de helft van de vouwwagens te oude banden heeft. Het advies van de brancheorganisatie en van diverse verzekeraars luidt om deze banden elke zes jaar te vervangen.

Bij een eerste controle van bijna 150 caravans en vouwwagens vorige maand op diverse locaties in Midden-Nederland constateerde BOVAG dat bijna 30 procent van de caravans was voorzien van banden die ouder waren dan januari 2013. De fabricagedatum is heel simpel zelf af te lezen van de band, want die staat vermeld met vier cijfers achter de letters DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee voor het productiejaar.

Weinig aandacht

Bij de gecontroleerde vouwwagens bleek 50 procent oude banden te hebben. Na verloop van tijd slijt het rubber – ook bij stilstand in de stalling of op een camping – en kunnen er bijvoorbeeld haarscheurtjes ontstaan. Het profiel van de band kan nog helemaal tiptop in orde zijn, maar als de temperatuur in de band tijdens de reis oploopt kunnen de gevolgen van zulke beschadigingen groot zijn. Ook bij controles in voorgaande jaren door BOVAG en door de politie bleek dat veel caravaneigenaren weinig aandacht hebben voor de banden.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.