VVN en Uber

Driejarige samenwerking Uber en Veilig Verkeer Nederland

Foto bij nieuwsbericht op site VVN

In een poging de veiligheid op de weg te helpen verbeteren, zijn Uber en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een samenwerking voor de komende drie jaar aangegaan. De samenwerking betreft zowel de taxidiensten als de voedselbezorging van Uber.

Beide organisaties vonden elkaar eerder dit jaar na een reeks verkeersongevallen waar Uberchauffeurs bij betrokken waren. Deze ongevallen vonden vooral in en rondom Amsterdam plaats en hadden verschillende doden en gewonden tot gevolg. VVN was in die periode kritisch op Uber, maar bood het bedrijf ook de helpende hand om ervoor te helpen zorgen dat de chauffeurs veiliger zouden gaan rijden. Dat resulteerde onder meer in een verplichte verkeersveiligheidstraining door VVN voor zo’n 550 Uber-chauffeurs.

Ook andere verkeersdeelnemers

De samenwerking wordt nu in elk geval voor een periode van drie jaar voortgezet. In die periode worden diverse maatregelen genomen en campagnes verzorgd om de veiligheid op de weg te vergroten. Die inspanningen zijn gericht op Uberchauffeurs en Uber Eats-koeriers, maar ook op andere verkeersdeelnemers. Uber sluit zich verder aan bij de Verkeersveiligheidscoalitie en tekent het convenant over veilig omgaan met apps in het verkeer.

De eerste stap in de samenwerking is de lancering van het Fiets Veilig-pakket voor de koeriers van Uber Eats. Zij krijgen onder meer een set reflectoren, fietsverlichting, een telefoonhouder en een fietsbel. Nieuwe koeriers krijgen een verplichte verkeersveiligheidstraining en Uber neemt voor dit werk voortaan alleen nog maar mensen van 18 jaar en ouder aan.

Veilig over straat

VVN-directeur Evert-Jan Hulshof is positief over de stappen die Uber zet ter verbetering van de verkeersveiligheid: “Wij zijn blij met het belang dat Uber hecht aan de verkeersveiligheid en de concrete stappen die Uber in zeer korte tijd zet als het gaat om het vergroten van het verkeersveiligheidsbesef bij haar chauffeurs en koeriers. Een mooie basis om bij te dragen aan onze missie: iedereen veilig over straat.”

Thijs Emonts, algemeen directeur Uber Benelux, stelt dat veiligheid voor Uber de hoogste prioriteit heeft. “Wij blijven voortdurend investeren om een positieve bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid in de stad. Na eerdere maatregelen, waaronder de verhoging van de minimumleeftijd voor chauffeurs naar 21 jaar en een verplichte VVN-training op sociaal weggedrag voor alle chauffeurs onder de 25 jaar, gaan wij met behulp van de expertise van Veilig Verkeer Nederland bijdragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid in Nederland.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.