Politie-touringcar signaleert 740 bestuurders met telefoon

Politiemensen controleren vanuit een touringcar vrachtwagenchauffeurs op telefoongebruik achter het stuur. FOTO Politie

Bijna 740 automobilisten zijn afgelopen week bekeurd op de Oost-Brabantse snelwegen omdat ze tijdens het rijden hun smartphone gebruikten. In navolging van eerdere controleweken, controleerde de politie opnieuw vanuit een touringcar.

In een touringcar zitten agenten hoog en daardoor kunnen ze in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren. De bus werd gevolgd door hun collega’s in onopvallende auto’s. Als de agenten in de bus een (vrachtwagen)chauffeur met zijn of haar smartphone achter het stuur zagen, gaven ze dit door. Die persoon werd dan staande gehouden en bekeurd; in vijf dagen 739 keer.

Onnodig links rijden

Tijdens de controledagen werden ook andere verkeersovertredingen bekeurd. In totaal bekeurden agenten 877 bestuurders voor uiteenlopende feiten, waarvan dus het overgrote deel voor het gebruik van de smartphone. Ze traden verder op tegen bumperklevers, snelheidsovertreders en bestuurders die een inhaalverbod of een doorgetrokken streep negeerden. Maar ook bekeurden ze rechts inhalen, onnodig links rijden en het oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook. Verder kregen bestuurders boetes voor overtredingen met hun lading, een onverzekerde auto of een vervallen APK.

Naast een bekeuring kregen overtreders ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. De politie wilde hier bewustwording van het gevaar voor de bestuurder zelf en zijn of haar medeweggebruikers creëren.

Lees ook: Politie controleert op nieuwe manier: vanuit een touringcar

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.