Proef-Schoolstraat-Den-Haag-FOTO-Gemeente-Den-Haag

Den Haag start als eerste in Nederland proef met een schoolstraat

Proef-Schoolstraat-Den-Haag-FOTO-Gemeente-Den-Haag

Den Haag start, voor zo ver bekend als eerste in Nederland, een proef met een schoolstraat. Dat gebeurt bij de Christelijke Montessorischool De Abeel. De straat waar de school staat, de Abeelstraat, wordt twee keer per dag tijdens de haal- en brengtijden met een hek afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het experiment begon woensdag 18 september en duurt tot en met vrijdag 27 september.

Ouders en kinderen hebben volgens de gemeente zelf aangegeven in interviews, enquêtes en op een informatieavond dat ze door het autoverkeer en de vele fietsers, de straat chaotisch vinden tijdens de haal- en brengtijden. Bij wijze van proef wordt nu met een schoolstraat gestart: de straat wordt met een tijdelijk hek afgesloten voor auto’s en overige gemotoriseerd verkeer. Wie toch met de auto komt, kan iets verder parkeren. Op de Valkenboskade zijn twee tijdelijke kiss & ride-plekken gemaakt. Op de stoep zijn twee tijdelijke vakken getekend waar (bak)fietsen kunnen staan.

Goede maatregel

Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) is blij met deze proef. “Een groot deel van de onveilige situaties ligt aan gedrag van mensen zelf: autoportieren zomaar opengooien, fietsen niet goed neerzetten, parkeren op de stoep, niet uitkijken bij het oversteken. Dat moet anders want in het verkeer moet je nu eenmaal rekening houden met elkaar. Ik hoop dat deze proef mensen laat zien dat het ook anders kan, dat minder ouders met de auto tot de voordeur rijden, hun kinderen bij de kiss & ride plekken laten uitstappen of zelfs komen fietsen of lopen.”

De schoolstraat is overgewaaid uit de Italiaanse stad Bolzano. In Gent kreeg het voet aan de grond. Eind 2012 tot begin 2013 liep er een pilot bij twee scholen en de resultaten bleken positief. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de straten zorgen voor een veiliger schoolomgeving en een vlottere doorstroming van het verkeer. 8 op de 10 ouders, leerlingen, schoolmedewerkers en buurtbewoners vinden het een goede maatregel.

Vervolg

Het concept kreeg snel navolging. Het Vlaams en Brussels gewest willen flink meer schoolstraten en maken daar miljoenen euro’s voor vrij, kondigden ze eind vorig jaar aan. Vlaanderen maakte onlangs nog bekend dat een grote campagne voor meer schoolstraten een succes is en een vervolg krijgt. Meer dan 130 Vlaamse scholen hebben een schoolstraat of hebben er vergaande plannen voor, meldt de campagne-site.

De gemeente Den Haag zal deze proef evalueren en op basis hiervan overwegen de proef verder uit te breiden.

Lees ook: Lessen uit Vlaanderen: schoolomgeving verkeersveilig in vier stappen

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.