Slimme verkeerscamera BEELD Eigen foto mediadesk politie met toestemming overgenomen

Politie speurt met slimme camera’s naar appende bestuurders

slimme-camera BEELD Eigen foto mediadesk politie met toestemming overgenomen

De politie gebruikt vanaf 1 oktober slimme camera´s om ‘afgeleide’ bestuurders te signaleren. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur kunnen zo bekeurd worden. Doel is de verkeersveiligheid vergroten.

Door kunstmatige intelligentie heeft de camera ‘geleerd’ bestuurders die tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houden op te sporen. Dat kan een telefoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig.

Bekeuring

Een politieagent beoordeelt vervolgens of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder een bekeuring (a 240 euro) thuis. Heeft deze persoon niet zelf gereden, maar heeft iemand anders, dan moet hij of zij aangeven wie er wel achter het stuur heeft gezeten.

De camera´s worden in eerste instantie gebruikt door politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Midden-Nederland.

In 2018 werden volgens de politie ruim 80.000 boetes opgelegd voor handheld bellen; in 2017 lag dit aantal op 74.561.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.