Appen op de fiets

Al meer dan 9200 boetes voor appen op de fiets

In de eerste twee maanden na ingang van het ‘app-verbod’ op de fiets heeft de politie al meer dan 9200 boetes uitgedeeld. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid in een ‘boete-overzicht’ over de periode mei tot en met augustus.

Met ingang van 1 juli dit jaar is het wettelijk verboden om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, vast te houden tijdens het fietsen. Hiervoor zijn in totaal 9.248 boetes verstuurd in de maanden juli en augustus. De hoogte van de boete bedraagt 95 euro.

Het totaal aantal boetes voor handheld telefoongebruik dat tussen mei en augustus gegeven is, is mede daardoor bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze periode gaat het om 44.540, vorige periode bleef de teller steken op 23.268.

Massaal

In afgelopen tweede tertiaal, zoals de periode mei tot en met augustus aangeduid wordt, zijn 2.974.497 verkeersovertredingen geconstateerd. Dat is minder dan in dezelfde periode een jaar eerder: toen werden 3.230.893 verkeersboetes opgelegd.

De meeste verkeersboetes worden opgelegd voor te hard rijden: 2.470.294 in tweede tertiaal van 2019, tegen 2.793.407 in dezelfde periode een jaar eerder.

Jongeren gebruiken nog massaal hun smartphone tijdens het fietsen, bleek onlangs uit onderzoek van Stichting TeamAlert en Samsung. Vier op de vijf jongeren heeft ‘m nog in handen, voornamelijk om muziek en navigatie te bedienen en te appen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.