Ambulance FOTO Archief TaxiPro

Vooral oudere fietsers slachtoffer verkeersongevallen in Rotterdam

Het zijn voornamelijk fietsers die tussen 2014 en 2017 ernstig gewond raakten bij verkeersongevallen in de regio Rotterdam. En dan vooral fietsers van 45 en ouder. Dat blijkt uit een analyse van de SWOV in opdracht van de gemeente Rotterdam.

In 2014 bedroeg het werkelijk aantal ernstig verkeersgewonden in de regio Rotterdam nog circa 1.300. Vanaf 2015 lijkt dit aantal zich te stabiliseren rond 1.400 per jaar. Dat is ongeveer 7 procent van het landelijk aantal. De ontwikkeling vanaf 2011, zo concluderen de onderzoekers, volgt min of meer dezelfde trend als die van de ernstig verkeersgewonden in heel Nederland.

Jongvolwassenen

Wat volgens hen opvalt, is dat de grootste groep ernstig verkeersgewonden wordt gevormd door fietsers. Het gaat vooral om de groep fietsers van 45 en ouder in enkelvoudige ongevallen. Ook onder de gemotoriseerde tweewielerrijders van deze leeftijdsgroep vallen veel ernstig gewonden.

Wat de leeftijd betreft: in de regio Rotterdam is een steeds groter aandeel mensen van middelbare leeftijd en jongere ouderen (45-74 jaar) onder de ernstig verkeersgewonden te vinden. Dat is nu circa 44 procent. Ook de groep jongvolwassenen (18-24 jaar) neemt toe: ruim 10 procent nu.

Ziekenhuis

Voor de analyse maakte de SWOV gebruik van cijfers van ziekenhuizen in zowel de gemeente Rotterdam als in de regio. Dit deden ze onder meer omdat op basis van de ziekenhuisregistratie niet is na te gaan waar het slachtoffer een ongeval heeft gehad. Slachtoffers die een ongeval binnen de gemeente hebben gehad, kunnen immers in een ziekenhuis in de omgeving terecht komen en andersom.

Met het onderzoek wilde de gemeente Rotterdam haar Meerjarenplan Verkeersveiligheid 2015-2018 evalueren en bijstellen. De resultaten hebben vervolgens als input kunnen dienen voor het plan Rotterdam Veilig Vooruit – Proactieve en risicogestuurde aanpak voor verkeersveiligheid 2019-2023.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.