Interventie oversteken Weena BEELD Gemeente Rotterdam

Voetganger kreeg vaker voorrang tijdens experiment in Rotterdam

Interventie oversteken Weena BEELD Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam is erg te spreken over de resultaten van de proef op het Stationsplein om de verkeersveiligheid voor voetgangers te verbeteren. Zo kregen voetgangers ruim twee keer zo vaak voorrang tijdens het experiment.

Met een proef rondom het zebrapad op het Weena wilde de gemeente inzicht krijgen in het gedrag van voetgangers. Dit zebrapad is lastig om over te steken, zo ervaren veel mensen. Het is een breed zebrapad en fietsers en voetgangers weten soms niet wie wanneer gaat oversteken. Uit observaties van de gemeente Rotterdam blijkt dat beide partijen bovendien vaak zijn afgeleid.

Grote lijnen en geverfde voetstappen op de grond dwongen de voetganger tijdens het experiment naar het midden van het zebrapad. Zo hoefde de fietser nog maar op één punt voorrang te verlenen. De tekst ‘Veilig oversteken? Maak (oog)contact met de fietser’ maakte de voetganger attent op het doel. Fietsers kregen door een digitaal paneel langs het fietspad de boodschap om rekening te houden met de voetganger.

Opvallend

“Dit experiment is opvallend, want voetgangers hebben op die plek al voorrang”, zei wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit) hierover in een toelichting. “Alleen, voorrang neem je niet, voorrang krijg je. De verkeersveiligheid neemt toe als je contact maakt met andere deelnemers in het verkeer en daar willen we iedereen met deze proef op wijzen.”

De gemeente laat weten veel te hebben geleerd van het gedragsexperiment. Zo bleken de voetstappen op de grond heel goed te werken. Hiermee is de route die voetgangers nemen goed sturen. Ook kregen voetgangers ruim twee keer zo vaak voorrang tijdens het experiment. Met deze inzichten in de hand wil de gemeente volgend jaar op het Stationsplein de verkeerssituatie voor voetgangers en fietsers verder verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.