Trekker L John Deere BEELD Archief RijscholPro

Campagne gestart om gordelgebruik op de trekker te promoten

Het dragen van een gordel is niet verplicht op de trekker, wel is het verplicht om ‘voldoende maatregelen’ te nemen om letsel bij een ongeluk te voorkomen. Een gordel is de makkelijkste oplossing. Reden voor kennisinstituut Stigas om een campagne te starten om het dragen van de gordel op de trekker te promoten. Een urgente boodschap volgens de organisatie: trekkers worden steeds groter en kunnen steeds harder rijden.

Kennisinstituut Stigas helpt ondernemers en werknemers gezond, veilig en duurzaam te werken in de landbouwsector. Het instituut start samen met ondernemers- en werknemersorganisaties een campagne om het dragen van de gordel op de trekker te promoten. In 2018 waren er vier dodelijke ongelukken, die volgens de organisatie waarschijnlijk door een gordel voorkomen hadden kunnen worden.

Onderdeel van de campagne zijn een flyer, een mediacampagne en een informatiepagina op de eigen website. Ondernemers wordt geadviseerd bij een lokale trekkerdealer een gordel aan te schaffen. Daarnaast worden ze erop gewezen dat de Inspectie SZW een boete kan opleggen als blijkt dat er onvoldoende maatregelen zijn genomen om letsel bij een ongeluk te voorkomen.

Veilig in de cabine

Een gordel op de trekker is weliswaar niet wettelijk verplicht, wel moet er voor worden gezorgd dat letsel bij een ongeluk wordt voorkomen. De cabine van een trekker is zo gebouwd, dat hij niet indeukt als de trekker kantelt of op zijn kop rolt. De gordel zorgt ervoor dat je binnen de veilige cabine blijft. Als de trekker kantelt, kun je er niet onder komen.

Wim van den Boomen, LTO-bestuurder en werkgeversvoorzitter van Stigas, zegt: “Met deze campagne willen we benadrukken dat het dragen van de gordel echt belangrijk is en levensreddend kan zijn. Trekkers worden steeds groter en kunnen steeds harder rijden. Het moet een gewoonte worden om ook op de trekker en andere landbouwvoertuigen de gordel om te doen. Een kleine moeite, die veel leed kan besparen.”

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.