Van Nieuwenhuizen: half miljard euro voor verkeersveiligheid

Het kabinet wil komende tien jaar een half miljard euro beschikbaar stellen voor verkeersveilige infrastructuur. Het is de hoop dat provincies en gemeenten eenzelfde bedrag willen investeren zodat er in totaal een miljard euro extra beschikbaar komt voor het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) spreekt woensdag met bestuurders van provincies en gemeenten over het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ze zal in dat gesprek aanbieden om het bedrag dat provincies en gemeenten uittrekken voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, te verdubbelen. In de periode 2020-2030 wil de minister daar jaarlijks 50 miljoen euro voor beschikbaar stellen.

Minister van Nieuwenhuizen: “We doen al veel om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar we moeten een stap extra zetten. Ik wil daarom een half miljard euro beschikbaar stellen en hoop dat provincies en gemeenten meedoen. Zodat we met elkaar de trend kunnen keren.”

Stijging

De afgelopen jaren stagneerde de daling van het aantal verkeersslachtoffers. In 2018 was er zelfs een stijging van het aantal verkeersdoden met ruim tien procent. De meerderheid van de verkeersslachtoffers valt op gemeentelijke en provinciale wegen.

Vorig jaar presenteerden ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) samen met provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties een nieuwe visie op veilig verkeer, het Strategisch Plan Verkeersveiligheid.

Dringend beroep

Als onderdeel van die aanpak worden in provincies en gemeenten de gevaarlijke wegen, fietspaden en kruispunten en rotondes in kaart gebracht. Met het extra geld dat de minister nu beschikbaar wil stellen, kunnen deze gevaarlijke situaties snel worden aangepakt.

De Verkeersveiligheidscoalitie, waarin gemeenten, organisaties, bedrijven en onderzoekers samenwerken, verwelkomt deze investeringen. “Tegelijkertijd blijven we benadrukken dat er nog ontzettend veel nodig is om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te krijgen”, meldt de coalitie. “We doen een dringend beroep op de andere betrokken overheden en met name provincies en steden om de handschoen op te pakken en ook extra geld vrij te maken voor verkeersveiligheid. Daarnaast is geld nodig voor handhaving.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.