Credit: iStock / Rawf8 (onbeperkt gebruik)

1 op de 5 jonge mannen kruipt dronken achter het stuur

Alcohol, bier, te veel op achter het stuur, feest, drinken

Een op de vijf jonge mannen zegt in het afgelopen jaar wel eens auto te hebben gereden met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek dat Stichting TeamAlert heeft laten uitvoeren onder 1.500 jonge mannen door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Meest genoemde excuses: ‘Ik heb niet veel meer gedronken dan is toegestaan’ en ‘het is maar een kort ritje’.

Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd tussen 14 november en 2 december onder mannen van 18 en 24 jaar met een autorijbewijs. In totaal hebben 1.500 mannen de vragenlijst helemaal ingevuld. In dit onderzoek is gekozen voor deze doelgroep omdat zij het meest betrokken zijn bij alcoholongevallen in het verkeer.

Een vijfde van de jonge mannen geeft aan dat hij in het afgelopen jaar wel eens met meer alcohol dan mag heeft gereden. 5 procent deed dit wekelijks, 16 procent deed dit minimaal maandelijks. De rest incidenteel. De meest voorkomende situatie waarin overtreders autorijden onder invloed van meer alcohol dan wettelijk mag, is na bezoek aan vrienden.

Feestdagen

Een derde van de overtreders geeft aan dat het in hun omgeving normaal is om wel eens auto te rijden met te veel alcohol op. Voor jonge mannen die wonen in weinig tot niet stedelijke gebieden, geldt dit vaker dan voor jonge mannen uit matig tot sterk stedelijke gebieden (43 procent om 28 procent). Ook is het aantal overtreders in de niet-stedelijke gebieden hoger. 24 procent van de jonge mannen reed daar in het afgelopen jaar wel eens met een te hoog promillage.

Maandag is een BOB-campagne van start gegaan om ook te benadrukken dat bestuurders tijdens de feestdagen zich aan de alcohollimieten houden. Ook uit het onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt, blijkt volgens TeamAlert dat tijdens de feestdagen met meer alcohol op wordt gereden dan is toegestaan. Van de overtreders geven ongeveer drie op de tien aan in het afgelopen jaar wel eens op een feestdag – bijvoorbeeld kerst, Koningsdag, oud- of nieuwjaarsdag – te hebben autogereden met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.