FOTO Gemeente Amsterdam

Raad Groningen wil milieuzone voor vervuilende snorfietsen

De Groningse gemeenteraad wil vervuilende snorfietsen weren uit het centrum. De raad heeft het college opdracht gegeven om met een plan te komen hoe er in 2022 een milieuzone voor de binnenstad voor vervuilende scooters kan worden ingesteld.

Het initiatief hiervoor komt van Tom Rustebiel (D66). Samen met coalitiepartners GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie diende hij een motie voor een ‘gezondsheidszone’ in. “Vervuilende scooters storen tot duizend keer zoveel fijnstof uit dan een bestelbus”, aldus de indieners van de motie.

Rijbaan

Een meerderheid van 29 stemmen steunde de motie. Bij het uitwerken van de plannen voor de milieuzone worden belanghebbenden zoals ondernemers en mensen die van de scooter afhankelijk zijn ‘nauw betrokken’, benadrukt de raad.

De raad besloot ook om snorfietsen van fietspaden te weren waar dan kan. Een meerderheid steunde de motie ‘Zo snel mogelijk zoveel mogelijk snorfietsen van het fietspad’, die Benni Leemhuis (GroenLinks) met ook D66, PvdA, ChristenUnie en CDA had ingediend. Scooters moeten dan op de rijbaan rijden.

Lawaai

“Het is wenselijk om snorfietsen vanwege hun snelheid, hun hoge uitstoot, hun relatief hoge lawaaiproductie, hun relatief grote massa en hun relatief grote breedte zo snel mogelijk en op zoveel mogelijk plekken van het fietspad af te krijgen”, aldus de indieners.

Snorfietsers in Amsterdam moeten sinds 8 april vorig jaar op de meeste wegen binnen de A10 naar de rijbaan. Een helm dragen is daarbij verplicht. Het aantal ongevallen met snorfietsers is sterk afgenomen, alleen de naleving van de nieuwe regels daalde licht, bleek uit een evaluatie een aantal maanden nadien.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.