ANWB: meeste jongeren zijn keurige weggebruikers

MAAS CONGRES 2020 - Pakhuis De Zwijger Amsterdam | © Verkijk

Meer dan de helft van de jongeren is een keurige weggebruiker. Ze rijden gemiddeld minder kilometers dan oudere bestuurders én ze zitten vaker in een Volkswagen Golf. Dat blijkt uit een analyse door de ANWB van het rijgedrag van jongeren die een autoverzekering bij hen hebben lopen.

De ANWB geeft inzicht in het rijgedrag van jongeren door de Veilig Rijden Autoverzekering. Bij deze autoverzekering wordt de korting bepaald aan de hand van het rijgedrag dat via een app wordt bijgehouden. Deze rijstijlgegevens bieden – geanonimiseerd – inzicht in het rijgedrag van jongeren als groep.

Gemiddeld rijden jongeren minder kilometers: zo’n 10.000 kilometer per jaar versus 15.000 kilometer voor de groep 30-60 jaar, schrijft de ANWB. Kort gezegd stappen ze zo’n 600 tot 700 keer per jaar in de auto. Groningse jongeren rijden gemiddeld de meeste kilometers, terwijl zij die in Limburg wonen het vaakst in de auto stappen. Ook is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen maken zowel meer kilometers als meer ritten.

Remmen en optrekken

In Nederland rijdt 15 procent van het totale wagenpark op diesel; onder jongeren bedraagt het aandeel dieselauto’s 13 procent. Dat is opvallend weinig verschil als je bedenkt dat jongeren aanzienlijk minder kilometers maken. Met Volvo’s worden de meeste kilometers gereden, met een Kia of Smart het minst. Het meest populair zijn de Volkswagen Golf en Polo.

De app van de ANWB houdt vier meetonderdelen bij: snelheid, bochten, remmen en optrekken. De score ligt tussen de 0 en de 100, waarbij 100 zo veilig mogelijk is. Jongeren met deze verzekering scoren gemiddeld een rijscore van 67, iets lager dan het gemiddelde van 74. Dat verschil komt doordat jongeren net iets vaker te hard rijden en de bochten scherper nemen.

Rijbewijs

Meer dan de helft van de jongeren heeft een score van 75 of hoger. Een ruime meerderheid van deze groep weet zich dus positief te onderscheiden en scoort vergelijkbaar of zelfs beter dan oudere bestuurders.

Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n 3,1 miljoen jongvolwassenen in de leeftijdsgroep 18-30 jaar. Van die groep heeft 68 procent een rijbewijs.

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.