Lachgas FOTO VerkeersNet

Kabinet presenteert wetsvoorstel voor lachgasverbod

Lachgas FOTO VerkeersNet

De verkoop van lachgas bij groothandels en gewone winkels wordt ingeperkt en de verkoop van gasflessen buiten de technische industrie en de zorg wordt verboden. Het zijn enkele onderdelen van het wetsvoorstel waarmee het kabinet het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik wil tegengaan.

Lachgas zorgt met name voor problemen in het verkeer. Begin juni nog reed een 19-jarige bestuurder een terras in Gennep op en verwondde zodoende zes mensen. Hij bleek lachgas achter de kiezen te hebben. Het voorval is er slechts een van velen.

Jongeren spreken vaak met elkaar af in een auto om lachgas te gebruiken, bleek ook onlangs nog uit onderzoek van Stichting TeamAlert. Jongeren doen dit vanwege de mate van vrijheid en privacy die een auto geeft, maar daarna is de stap klein voor jongeren om onder invloed van lachgas te gaan rijden.

Geneesmiddel

Het toenemende gebruik van lachgas als partydrug is staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) al langer een doorn in het oog. “Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. Met grote risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen”, zegt Blokhuis.

Of het verbod er komt is nog allerminst zeker. Daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Toen Blokhuis zijn plan in december aankondigde, toonden coalitiepartijen VVD en D66 zich onaangenaam verrast. Het was volgens ingewijden niet in de coalitie besproken. VVD en D66 lieten toen weten niet voor een verbod te zijn.

Sectoren waar lachgas wordt gebruikt, zoals de technische industrie en de horeca, komen niet onder het verbod te vallen. Ook de zorg is uitgezonderd, omdat lachgas daar als geneesmiddel wordt gebruikt.

Tien patronen

Groothandels mogen straks alleen nog lachgaspatronen aan bepaalde bedrijven verkopen, en niet meer dan 250 ampullen tegelijk. De verkoop in winkels aan consumenten wordt nog verder beperkt. “Zij mogen alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen”, stelt het ministerie. Alleen mensen ouder dan achttien mogen de ampullen dan kopen, en niet meer dan tien patronen.

Het wetsvoorstel gaat vrijdag ‘in consultatie’: mensen kunnen tot 10 juli ideeën of suggesties aandragen. Het kabinet wil het verbod op 1 januari 2021 laten ingaan.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.