25 miljoen euro extra naar aanpak van overwegen

Er komt 25 miljoen euro extra beschikbaar voor het veiliger maken van spoorwegovergangen. Het grootste deel van dit budget (bijna 15 miljoen) gaat naar het opheffen of beveiligen van onbewaakte overwegen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ging goed mis, vrijdag 22 mei. Een 58-jarige machinist van NS kwam om het leven bij een ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang in Hooghalen in de provincie Drenthe. De machinist bestuurde een trein die rond 16.10 uur op de overweg in botsing kwam met een trekker. Na het ongeluk ontstond opnieuw de roep om gevaarlijke overwegen aan te pakken.

Met het extra budget kunnen op korte termijn 76 onbewaakte overwegen worden aangepakt. Eind 2018 kondigde Van Veldhoven aan dat binnen vijf jaar – dus voor eind 2023 – alle 180 onbewaakte overwegen zijn opgeheven of beveiligd. 49 overwegen zijn inmiddels al aangepakt. In de praktijk gebeurt dat onder andere door de aanleg van een alternatieve ontsluitingsweg. Het totale budget voor de aanpak van de onbeveiligde overwegen komt met het extra geld op ruim 80 miljoen euro.

Urgentie

Naast de 15 miljoen euro voor de onbewaakte overwegen trekt Van Veldhoven ook 10 miljoen euro extra uit voor de aanpak van bewaakte overwegen. De afgelopen jaren zijn vanuit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) 25 bewaakte overwegen beter beveiligd of verbeterd met specifieke maatregelen. De extra 10 miljoen, bovenop het al eerder beschikbaar gestelde budget van 220 miljoen euro, biedt ruimte voor nieuwe aanvragen van gemeentes.

ProRail brengt in kaart welk budget nodig is om ook in de toekomst de overwegenaanpak voort te zetten. Onbewaakte spoorwegovergangen zijn ‘niet meer van deze tijd’, zei Anne Zwiers, directeur Overwegen bij de spoorverantwoordelijke, vorige week tegen zustervakblad SpoorPro. De urgentie om deze zogenoemde Niet Actief Beveiligde Overwegen op te heffen is echt groot, benadrukte ze. Bekijk het interview hieronder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “25 miljoen euro extra naar aanpak van overwegen”

Pat Rick|17.06.20|14:03

ProRail heeft weer gescoord met een zak geld. Ipv zichzelf overbodig te maken door bevoorbeeld het idee van bomen die alleen maar open gaan als er wegverkeer aankomt (hek).

Directeur Overwegen kan weer vooruit terwijl ze eigenlijk zichzelf overbodig moet maken om echt zinvol werk te doen ipv per overweg een tunnel of afsluiting te willen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.