Een voorbeeld van een scherm in een taxi BEELD Cabman

Ministerie komt met regels voor kuchscherm in voertuigen

Een scherm voorin de auto tussen bestuurder en bijrijder wordt verboden. Een scherm tussen de eerste en tweede zitrij is straks wel toegestaan. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na onderzoek van De Dienst Wegverkeer (RDW). De regelgeving zal naar verwachting over twee maanden in werking treden.

In opdracht van het ministerie bracht de RDW een advies uit over het verkeersveilige gebruik van afschermingen in taxi’s, personenauto’s en bedrijfsauto’s. Veel ondernemers in bouw, personenvervoer en rijschoolbranche hebben, als extra bescherming tegen het coronavirus, een zogenoemd kuchscherm in hun voertuigen geplaatst.

Maar het aanbrengen van zulke afscherming kan nadelige effecten hebben op de veiligheidsvoorzieningen, benadrukt de dienst. Denk bijvoorbeeld aan de airbags, het zichtveld via de spiegels, het zicht naar buiten en de bewegingsruimte van de bestuurder. Het advies van de RDW hierover is door het ministerie overgenomen.

Ontwaseming

Het plaatsen van afscherming in de lengterichting tussen de bestuurder en de bijrijder wordt binnenkort verboden. Dit blijkt niet verkeersveilig genoeg. Het plaatsen van afscherming in de breedterichting tussen de eerste en tweede zitrij wordt wel toegestaan, mits aan diverse veiligheidsvoorschriften is voldaan.

Belangrijk is onder meer dat veiligheidsgordels en airbags goed blijven werken. Ook mag er geen sprake zijn van nadelige invloed op het zicht, door schittering, vertekend beeld, of gebrekkige ontwaseming. Verder moet het mogelijk blijven de auto snel te verlaten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.