Snelheidsmeter, dashboard. Foto: iStock / artisteer

Hardrijden vaakst genoemde vorm van verkeersoverlast

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder geeft aan dat er weleens te hard wordt gereden in hun buurt. Hardrijden zorgt het vaakst voor het ervaren van verkeersoverlast. Inwoners van Limburg en Zuid-Holland ervaren het vaakst veel verkeeroverlast. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2019.

In de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor 2019 is aan 135.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder een aantal vragen voorgelegd over onder meer de ervaren verkeersoverlast in de eigen woonbuurt.

82 procent gaf aan dat één of meer vormen van verkeersoverlast weleens voorkomen in hun buurt. Ruim 30 procent ervaart hier veel overlast van. 22 procent rapporteert veel overlast van te hard rijden in de buurt. In het geval van parkeerproblemen is dit 17 procent. 6 procent zegt veel overlast te ervaren van agressief verkeersgedrag.

Verschil met de stad

Te hard rijden komt vaker voor in niet-stedelijke dan in zeer sterk stedelijke buurten. Daarentegen hebben bewoners van zeer sterk stedelijke buurten er vaker veel last van dan bewoners van niet-stedelijke buurten. Parkeerproblemen en agressief verkeersgedrag komen vaker voor in de meer verstedelijkte buurten, en de ervaren overlast is er ook het grootst.

Overlast van te hard rijden in de buurt is het grootst in Limburg; 27 procent van de inwoners zegt hier veel last van te hebben. Limburgers geven ook relatief vaak aan veel last te hebben van agressief verkeersgedrag. Parkeerproblemen in de buurt vormen in Zuid-Holland met 23 procent het vaakst een bron van overlast voor inwoners. Inwoners van Drenthe en Overijssel geven relatief het minst vaak aan veel verkeersoverlast te ervaren.

Relatief weinig

In gemeenten met meer dan 70.000 inwoners loopt het aandeel mensen dat veel overlast ervaart van te hard rijden in de buurt uiteen van 15 procent in Delft en Leiden tot 38 procent in Heerlen. Ook agressief verkeersgedrag bezorgt de inwoners van Heerlen naar verhouding veel overlast: 14 procent. In Deventer ervaren inwoners met 2 procent relatief weinig agressief verkeersgedrag. De overlast van parkeerproblemen varieert van 11 procent in Meierijstad tot 37 procent in Schiedam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.