Veilige vangrails voor motorrijders een feit

De vangrails langs Europese wegen worden een stuk veiliger voor motorrijders. Op dit moment zijn veel Europese vangrails nog vlijmscherp. Als een motorrijders dan uitglijdt, leidt dit tot zwaar en onnodig extra letsel. Dat gaat straks gelukkig tot het verleden behoren, mede dankzij de gezamenlijke acties met motorrijders in Brussel. Dit meldt Europarlementarier Corien Wortmann (CDA).

Al jaren zijn de onveilige vangrails motorrijders een doorn in het oog. Deze onveilige vangrails staan, hoe luguber ook, bekend als ´eiersnijders´. Bij een botsing tussen een motorrijder en een onveilige vangrail kan dit zelfs leiden tot onnodige amputatie van armen of benen leiden. Zeker bij op- en afritten leidt tot gevaarlijke situaties.
In Europa zijn er momenteel verschillende vangrails. Met name de kale staalkabels blijken grote negatieve effecten te hebben, maar ook de reguliere vangrails blijken lang niet altijd veilig. Nederland heeft daarom proeven gestart waarbij de reguliere vangrails worden uitgebreid met een ´ondergeleiding´, een extra bescherming onder de vangrail, zodat een uitglijdende motorrijder niet ook daar scherpe randen tegenkomt. Deze veilige vangrails worden in de toekomst in heel Europa verplicht, aldus Wortmann.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.