ANWB, wegenwachter

Nederlander mist kennis van verkeersborden in vakantieland

Nederlanders hebben er vaak geen idee van wat een verkeersbord in hun vakantieland betekent. Ook zijn ze slecht op de hoogte van de regels die er gelden in het verkeer, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden en tot een bekeuring. Dat wordt gesteld in een onderzoek van de ANWB waarover De Telegraaf schrijft.

Opvallend is vooral het gebrek aan kennis over voorrangsregels in de populaire vakantielanden. Zo zijn de lokale varianten op onze haaientanden amper bekend. Van Duitsland kent 87 procent ze niet, terwijl ze ook voor 80 procent van onze landgenoten in Spanje (beiden dikke onderbroken streep) onbekend zijn. In Frankrijk weet 21 procent niet goed dat je bij dikke witte blokken voorrang moeten verlenen. Borden met buitenlandse teksten leiden tot verwarring en veel mensen kennen de maximum snelheid buiten de bebouwde kom niet.

Afwijkende regels en borden

De cijfers komen naar voren uit een analyse van de ANWB Vakantie Verkeersquiz die door 120.000 landgenoten werd ingevuld. “Dat landgenoten niet elk verkeersbord of van Nederland afwijkende verkeersregel in hun vakantieland kennen, is logisch. Het is wel verstandig om je te verdiepen in afwijkende verkeersregels en de verkeersborden. Dat hoort ook bij het voorbereiden van je vakantie”, zegt ANWB-onderzoeker Joris van Drooge.

Bron: ANP

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

1 reactie op “Nederlander mist kennis van verkeersborden in vakantieland”

Remko Zeven|06.08.20|14:33

Gebrek aan kennis ( je zult je hierin echt even moeten verdiepen), vaak onvoldoende rijervaring, vaak slechts gemiddelde kennis van het systeem in thuisland Nederland zelf plus een forse saus domheid er nog over heen …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.