Verlichting as a Service Noord-Brabant BEELD Dura Vermeer

Verlichting op 470 kilometer snelweg nog niet aan

Verlichting as a Service Noord-Brabant BEELD Dura Vermeer

Onderzoek naar het aanzetten van de verlichting op 470 kilometer autosnelweg wordt met een jaar uitgesteld. Het ministerie wil dit doen op plekken waar dit de verkeersveiligheid verhoogt. Maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dat de coronacrisis voor vertraging heeft gezorgd.

Inmiddels is dit streven uit het Regeerakkoord op 80 kilometer uitgevoerd, waaronder op een deel van de A9 bij knooppunt Badhoevedorp en vanaf knooppunt Oudenrijk delen van de A2 en A12. Er moet echter nog extra veldonderzoek worden uitgevoerd voor de resterende 470 kilometer. Het onderzoek naar de extra locaties is noodzakelijk omdat hier mogelijk knelpunten kunnen ontstaan voor de natuur.

Coronacrisis

Het aanzetten van verlichting tijdens de nachtelijke uren mag namelijk geen beschermde diersoorten verstoren of voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van deze soorten beschadigen. Daarom is onderzoek verplicht. Dit had in het voorjaar van start moeten gaan, maar er werd roet in het eten gegooid door de coronacrisis en het stikstofdossier.

“Er is er beperkte capaciteit in de markt om de onderzoeken uit te voeren en is het niet gelukt om dit voorjaar te starten”, schrijft de minister. Het veldwerk wordt daarom volledig doorgeschoven naar april 2021. “Er is volgend jaar voldoende onderzoekscapaciteit beschikbaar, de planning is stabieler en het werk kan efficiënter als één pakket worden uitgevoerd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.