Beetje onzeker wordt men wel van Shared Space

Een tikje onzeker worden mensen soms wel van Shared Space. Dat leidt tot een lichte vorm van vermijdingsgedrag. Dat kan een conclusie zijn uit een steekproef die studenten van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden deden op een aantal locaties die als Shared Space zijn ingericht.

De studenten ondervroegen weggebruikers en omwonenden naar hun ervaringen op bekende locaties als bijvoorbeeld het Laweiplein in Drachten. Vraag was onder meer of de locaties worden gemeden. Dat viel wel mee op het Laweiplein. Daar gaf 14 procent aan het plein wel eens te mijden. De Kaden – ook een Shared Space locatie – wordt wel eens gemeden door 13 procent.
Op bij de entree van Himsterhout, een nieuwbouwwijk in Drachten is dat nog minder. Daar geeft 4 procent aan wel eens een straatje om te gaan om de Shared Space-locatie te vermijden. Wel geeft zo’n 40 procent aan zich wel eens onzeker te voelen op deze drie locaties in Drachten.
De Hoofdstraat in Beesterzwaag scoorde echter beduidend minder. De helft van de mensen daar probeert de locatie wel eens te omzeilen.
Het gaat om de voorlopige resultaten van een enquête die werden gepresenteerd op een Shared Space- symposium van de NHL. De definitieve resultaten geven wellicht meer inzicht in de vraag hoe de reacties – bijvoorbeeld ten aanzien van het onzekerheidsgevoel – zich verhouden tot de situatie van vóór de herinrichting.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.