Jongere op scooter met smartphone (bron: TeamAlert)

Jonge scooterrijders missen inzicht over gevaarlijk rijgedrag

Bron: TeamAlert

Jongeren die scooter rijden zien vaak niet in dat ze gevaarlijk gedrag vertonen. De scooter is een populair vervoersmiddel onder jeugdige verkeersdeelnemers, maar juist bij deze doelgroep ontbreekt het vaak aan een realistisch beeld over de risico’s die ze nemen in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van stichting TeamAlert.

Brom- en snorfietsen, ook wel scooter genoemd, worden dus vooral gebruikt door beginnende bestuurders. Zij hebben nog weinig ervaring in het verkeer en kunnen gevaarlijke situaties niet goed herkennen. De scooter heeft een hoog ongevalsrisico en jongere scooterrijders lopen dan ook veel risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval.

Overschatting

TeamAlert wilde er met behulp van een kwalitatief onderzoek achterkomen hoe het kan dat deze verkeersdsdeelnemers vaak gevaarlijk gedrag voorkomen en het blijkt dat er meerdere redenen zijn. Ten eerste overschatten jongeren zichzelf en hun risicogedrag regelmatig. Jongeren rijden vaak te snel en rijden rond met een opgevoerde scooter. Dit vinden zij geen probleem, maar juist praktisch en veiliger. Op die manier kunnen ze namelijk makkelijker meerijden met het verkeer, laten de bestuurders weten.

Verder blijkt dat jongeren het nemen van risico’s in het verkeer zelf goedpraten. Bovendien minimaliseren ze het gevaar dat ze door dit gedrag lopen. Een goed voorbeeld is het uitvoeren van stunts met het voertuig. Hoewel de jeugd wel inziet dat het gevaarlijk is, zijn ze bereid die risico’s te nemen en vinden ze zichzelf beter dan anderen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de smartphone in het verkeer. Jongeren weten dat ze hierdoor afgeleid raken, maar zeggen alleen de telefoon te gebruiken als het bijvoorbeeld rustig is.

Groepsdruk

Jongeren gedragen zich ook iets minder veilig in het verkeer door groepsdruk, blijkt uit het onderzoek. De momenten dat jongeren met vrienden rijden, zijn ook de momenten dat er gevaarlijk wordt gereden. Er wordt sneller gereden, meer gestunt en minder rekening gehouden met andere verkeersdeelnemers.

TeamAlert gaat de uitkomsten van dit onderzoek onder een breder publiek toetsen, om zo een nog duidelijker beeld te schetsen over de rol van jonge scooterrijders in het verkeer. Met dit beeld kan de positie van deze jongeren door TeamAlert verder worden verbeterd, zodat zij zich veiliger door het verkeer zullen bewegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.