XTC-pillen, drugsgebruik in het verkeer

Jongeren overschatten eigen rijvaardigheden na gebruik XTC

Foto: stichting TeamAlert

Het drugsgebruik onder jongeren neemt de afgelopen jaren toe en het wordt daardoor gemakkelijker om met een pilletje op aan het verkeer deel te nemen. Uit politiecijfers blijkt dat in het afgelopen anderhalf jaar elke maand gemiddeld duizend automobilisten werden aangehouden onder de invloed van drugs. TeamAlert heeft daarom onderzocht hoe jongeren denken over achter het stuur kruipen met XTC. Zij blijken hun eigen rijvaardigheden te overschatten.

Voor dit onderzoek heeft stichting TeamAlert gesprekken gevoerd met jongeren. Het blijkt dat zij vaak niet in de gaten hebben wat de gevaren zijn van het rijden onder de invloed van drugs. Ter verklaring dragen ze aan zelf aan te voelen wanneer zij nog in staat zijn om auto te rijden, waaruit zij concluderen dat zij zich zelfs na het innemen van een XTC-pil goed genoeg voelen om aan het verkeer deel te nemen.

In de auto stappen

Het gebruik van XTC in het verkeer is met name een probleem, omdat jongeren dit middel tijdens de coronacrisis vaker tijdens huisfeesten of bij vrienden thuis gebruiken. Eerder was dat tijdens het stappen of tijdens een festivalbezoek. Na een huisfeestje bestaat een grotere kans dat er nog achter het stuur wordt gekropen, met risico’s voor de verkeersveiligheid tot gevolg.

Maar gemak blijkt niet de enige reden. Veel jongeren hebben aangegeven de pakkans door de politie erg klein te achten. Ze geloven dat ze niet opvallen bij agenten, omdat ze alleen zullen worden aangehouden als daar een aantoonbare reden voor is. Wanneer ze onder de invloed van XTC zijn, is die er volgens de jeugdige automobilisten niet. Ze zeggen ook nog nooit de consequenties van het rijden onder invloed te hebben ervaren, waardoor ze geen reden zien dat het in de toekomst wel fout zal gaan.

Groepsdruk

Jongeren lijken elkaars gedrag goed te keuren en het verder te stimuleren. Wanneer vrienden samen in de auto stappen, beloven ze allemaal op de weg te letten. Adviezen van andere mensen in de omgeving over de risico’s van rijden na het gebruik van XTC worden vaak genegeerd, omdat deze mensen geen ervaring hebben met het rijden op XTC. De ondervraagden menen daarom dat zij niet weten waar ze het over hebben.

De stichting TeamAlert vindt het belangrijk om drugsgebruik in het verkeer te ontmoedigen. Daarom gaat het een gesprek aan met jongeren, onder meer op plekken waar de jeugd drugs gebruikt. Daarnaast geeft TeamAlert voorlichting op middelbare scholen om jongeren weerbaar te maken voor groepsdruk en met online campagnes zet TeamAlert de sociale norm, dat drugs en het verkeer niet met elkaar samengaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.