Portretfoto minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat BEELD IenW

Partijen hekelen ‘uitstelgedrag’ minister rondom helmplicht

Portretfoto minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat BEELD IenW

Meerdere partijen vinden dat minister Cora van Nieuwenhuizen het besluit voor een helmplicht voor snorfietsen vooruitschuift. In januari 2019 werd een verzoek van de Tweede Kamer aangenomen om deze plicht in te voeren, maar de minister wil in het kader van zorgvuldigheid verder onderzoek afwachten.

Volgens het CDA ontbreekt het de minister aan “politieke wil” om de plicht in te voeren. GroenLinks vindt dat ‘zorgvuldigheid’ in feite ‘uitstelgedrag’ betekent. Ook de SP zegt dat de wet er “na 21 maanden gewoon moet komen.” De PvdA en D66 sluiten zich aan bij de oproep om vaart te maken.

Snorfiets

De minister zegt dat de categorie ‘snorfiets’ nu nog te breed is en er verder onderzoek nodig is om te bepalen waar de plicht wel en niet voor moet gelden. “Het is zeker geen onwil, maar veel ingewikkelder dan je aanvankelijk zou denken.” Volgens haar hebben haar ambtenaren “hard en voortvarend” gewerkt en is de vertraging daar niet aan te wijten. Ze zegt liever zorgvuldig werk te leveren dan dat de Raad van State, het belangrijkste juridische adviesorgaan van het kabinet, kritiek heeft op de wet en deze weer terugstuurt.

Wytske Postma (CDA) noemt deze uitleg van de minister “een rookgordijn” om het plan maar niet uit te hoeven voeren. Zij wijst op een brandbrief van artsen van vorige maand, die schreven dat het een goedkope en effectieve manier is om letsel en doden te voorkomen. “Laten we luisteren naar de artsen die dit soort gevallen meemaken en zorgen dat dit niet meer voorkomt.”

De PVV en VVD zijn tegen de helmplicht. Remco Dijkstra (VVD), partijgenoot van de minister, vindt de plicht “een inperking van vrijheid voor veel mensen”.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Partijen hekelen ‘uitstelgedrag’ minister rondom helmplicht”

Mark Hunting|15.10.20|21:39

Gewoon de hele categorie snorfiets meteen maar afschaffen. Op het fietspad horen enkel fietsen, al dan niet elektrisch. Alle andere gemotoriseerde voertuigen horen er gewoon niet thuis, ook niet als ze gelimiteerd zijn tot 25 km/h.

Peter|15.10.20|17:49

Weet wel dat invoering van helmplicht voor snorfietsen betekent dat vrijwel alle snorfietsen van de ene op de andere dag waardeloos zijn geworden. Wie gaat die eigenaren compenseren? Immers, waarom zou iemand nog een snorfiets willen rijden als je aan alle regels van een bromfiets moet voldoen?

Reinder Rustema|15.10.20|16:19

Bij het invoeren van de maatregel snorfiets naar de rijbaan was er helemaal geen discussie over de obstakels die de minister nu op de valreep heeft ontdekt.

Waarom zou de Raad van State dan plotseling nu wel problemen zien bij het invoeren van een helmplicht terwijl bij het invoeren van die AMvB destijds het voorstel ook intensief bestudeerd is?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.