Ambulance FOTO Archief TaxiPro

CDA, GL en PvdA: maak het delen van beeldmateriaal ongeval strafbaar

Ambulance FOTO Archief TaxiPro

Het delen van foto’s of filmpjes op social media van slachtoffers van bijvoorbeeld verkeersongevallen moet strafbaar worden. Als het aan CDA, PvdA en GroenLinks ligt krijgen mensen hiervoor 21.750 euro boete of zelfs maximaal een gevangenisstraf van één jaar. Hiertoe hebben de drie politieke partijen een wetsvoorstel ingediend. 

Het maken van beeldmateriaal na ongevallen of andere situaties waarin personen zwaargewond of zelfs al overleden zijn, komt vaker voor. De politie luidde hiervoor al de noodklok en dringt er bij mensen op aan om dit verwerpelijke gedrag niet te vertonen. Het kan de verkeerssituatie bovendien nog gevaarlijker maken, omdat mensen zich meer bezighouden met het filmen van het ongeval dan met het verkeer, waarschuwt de politie. In de afgelopen jaren heeft de politie er af en toe voor gekozen om boetes uit te gaan schrijven aan mensen die de ongelukken met hun telefoon vastleggen.

Social media

Er is echter extra wetgeving nodig om het doorplaatsen van zulke beelden op social media te voorkomen, vinden de drie politieke partijen. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA): “Het is onacceptabel dat dit nog altijd zomaar kan gebeuren. Op dit moment staat er vrijwel niets aan in de weg om beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn, openbaar te maken.” In bepaalde gevallen kan er met wet- en regelgeving nog geprobeerd worden een inbreuk op de privacy te herstellen, maar dat vinden de drie niet voldoende.

“Daarom komen wij met dit wetsvoorstel om het strafbaar te maken, zodat mensen wel drie keer nadenken voordat ze hun telefoon pakken terwijl iemand voor zijn of haar leven aan het vechten is om daarna de beelden op internet te zetten. Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

Duits voorbeeld

Volgens het CDA-Kamerlid is geprobeerd om het gedrag te veranderen door campagnes, maar met een beperkt succes. Daarom is meer bescherming nodig. Voor een voorbeeld is gekeken naar Duitsland, waar het maken of overdragen van beelden die de hulpeloosheid van een persoon tentoonstellen strafbaar is. Dat zou in Nederland ook ingevoerd moeten worden, denken GL, PvdA en CDA. “Daarmee komt het niet alleen tegemoet aan een breed gedeeld gevoel in de samenleving, maar dient het ook het recht op privacy van het slachtoffer en de familie en/of nabestaanden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “CDA, GL en PvdA: maak het delen van beeldmateriaal ongeval strafbaar”

Roel Sannes|23.10.20|15:32

Dit vindt ik nu een hèèl goed idee.Dit soort ramptoeristen zijn op het zielige af. Deze belachelijke figuren moeten eens meer nadenken hoe stom ze reageren. Maar ja,dit is en blijft juridisch een slap landje en dat werkt alleen maar meer stommiteiten in de hand. Er moet hier in dit land veel harder worden opgetreden tegen dit soort en andere dingen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.