Snelheidsmeter Rotterdam

Rotterdam beloont goed rijgedrag door snelheidsmeter

Automobilisten die in de Rotterdamse Dantestraat de maximumsnelheid niet overschrijden, brengen daarmee geld in het laatje. Er is namelijk een snelheidsmeter geplaatst die goed rijgedrag beloont. Het uitgangspunt is dat een beloning meer effect kan hebben dan een boete.

In deze straat mogen automobilisten niet harder dan 30 kilometer per uur rijden, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. Voortaan kunnen de chauffeurs echter allemaal op het scherm van de zogenaamde ‘Safety-safe’ zien hoe veel geld ze besparen door zich aan de maximale snelheid te houden.

Positief resultaat wijk

“Veel van de automobilisten die te hard rijden, wonen zelf in de wijk”, vertelt wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal. “De Safety-Safe helpt op een positieve manier om het verkeer veiliger te maken en de wijk krijgt er iets leuks voor terug. Dat levert de wijk meer op dan alleen een boete uitschrijven.”

De Safety-safe staat een maand in de straat. De buurt besteedt het gespaarde bedrag aan het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom een speeltuintje in de wijk. Een dergelijke snelheidsmeter staat al op meerdere plekken in Nederland. Een proef in Helmond werd door de provincie Noord-Brabant ‘veelbelovend’ genoemd, nadat het percentage snelheidsovertreders met 22 procent daalde.

Lees ook:

Resultaten donerende snelheidsmeter ‘veelbelovend’

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.