Chauffeur, bestuurder. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Aantal aanrijdingen met dieren fors gestegen

Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2014 werden er bijna 6.000 aanrijdingen met dieren geclaimd, in 2019 waren dat er al nagenoeg 10.000. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zou daarom graag zien dat ‘wettelijke verplichtingen na aanrijdingen met wild’ een onderdeel wordt van de theorie-examens van het CBR.

“Elke maand worden gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en andere grote wilde dieren aangereden, met grote schade voor mens en dier. De gemiddelde schadeclaim bij de autoverzekering bedroeg 1.600 euro”, rekent de organisatie voor. En het werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt volgens de Jagersvereniging nog hoger. Niet elke aanrijding met een dier wordt namelijk bij de verzekering geclaimd en niet elke aanrijding wordt gemeld.

Let op, overstekend wild

Dieren raken in veel gevallen zwaargewond en elk jaar bezoeken enkele tientallen personen het ziekenhuis na een aanrijding met wild. Laurens Hoedemaker van de KNJ: “Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’. Met onze oproep aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR willen we ervoor zorgen dat alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. Door bovendien meer aandacht te geven aan preventie, hopen we het aantal wildaanrijdingen in Nederland naar beneden te kunnen brengen.”

In die preventie ziet de belangenvereniging ook een grote rol voor de jagers weggelegd. “Het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie”, legt Hoedemaker uit. “Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden. Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren. Door hun hulp is zo op sommige locaties het aantal aanrijdingen met ruim de helft verlaagd. Dat deze preventieve maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Alleen al in Gelderland zijn er elke week gemiddeld tien aanrijdingen met een wild zwijn en 26 met een ree.”

Campagne gelanceerd

De organisatie wijst in dit verband ook op een recent eigen onderzoek onder ruim 3.000 Nederlanders. Daarvan was een belangrijke conclusie dat 62 procent van de ondervraagden voor het jagen op dieren is als dit de verkeersveiligheid ten goede komt. De KNJ heeft dan ook een campagne gelanceerd om dit aspect van het jagen onder de aandacht te brengen, getiteld ‘Daar jagen wij voor’.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.