Minister: helmplicht snorfiets ingewikkelder dan voorzien

Een voorstel voor een mogelijke helmplicht voor snorfietsen wordt waarschijnlijk in het voorjaar aan de Tweede Kamer aangeboden. Door een aantal knelpunten duurt dit langer dan vooraf gedacht. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief.

Al begin 2019 werd een motie aangenomen om het dragen van een helm verplicht te stellen voor voertuigen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en de minister beloofde op een rijtje te zetten wat er moet gebeuren om de helmplicht voor snorfietsers te regelen. Dit duurt echter al een flinke tijd en Van Nieuwenhuizen kreeg onlangs tijdens een overleg over verkeersveiligheid veel kritiek. Er werd gesproken over ‘uitstelgedrag’. Ook artsen dringen aan op een helmplicht, omdat dit ernstig letsel kan voorkomen.

Onduidelijkheid

De minister beschrijft in de brief de verschillende knelpunten voor de helmplicht en hoe deze knelpunten kunnen worden uitgewerkt. Zo ontbreekt het aan eenduidige regels voor gemotoriseerde transportfietsen met drie wielen, zoals bakfietsen, en worden soortgelijke voertuigen niet gelijk behandeld. Dit kan zorgen voor onduidelijkheid.

En wat voor helm moeten snorfietsers dragen? Een motor- of bromfietshelm is niet wenselijk, schrijft ze. Van Nieuwenhuizen kijkt nu naar mogelijke oplossingen voor de knelpunten. Dit doet ze samen met de RDW en het ministerie voor Justitie en Veiligheid. Het oplossen van alle hindernissen lijkt mogelijk, maar dat kost wel enige tijd.

Lees ook:

Partijen hekelen ‘uitstelgedrag’ minister rondom helmplicht

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.