FOTO Gemeente Amsterdam

Wethouders G4 willen snelle invoering helmplicht snorfietsers

FOTO Gemeente Amsterdam

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen moet haast maken met de invoer van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Dat schrijven de verkeerswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De helmplicht kan veel onnodig en ernstig (hersen)letsel voorkomen en bovendien wordt hierdoor de verkeersveiligheid vergroot.

Vorige week liet minister Van Nieuwenhuizen weten dat die verplichting nogal ingewikkeld is en dat ze pas in het voorjaar van 2021 verwacht een voorstel te kunnen naar de Tweede Kamer. Wethouders Sharon Dijksma (Amsterdam), Robert van Asten (Den Haag), Lot van Hooijdonk (Utrecht) en Judith Bokhove (Rotterdam) hopen echter op een snellere actie. Ze denken dat het goed is wanneer het voorstel nog voor het einde van dit jaar wordt gestuurd, zoals de Tweede Kamer vraagt.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Er overlijden jaarlijks tientallen snorfietsers aan de gevolgen van een ongeluk, zo schreven 130 artsen vorig jaar nog in een brandbrief. En slachtoffers die het overleven, hebben vaak hoofd- of hersenletsel. Tegelijkertijd is met de invoering van de helmplicht voor snorfietsers in Amsterdam al aangetoond dat het letsel en leed voorkomt en bovendien dat de maatregel goed uitvoerbaar is.

De wethouders begrijpen dan ook niet dat de minister niet meer vaart zet achter de invoering van de plicht. “Ze maakt het vraagstuk onnodig ingewikkeld door het te verbreden naar allerlei nieuwe, snelle, elektrische vervoersmiddelen en verzandt in discussies over soorten helmen”, stellen de wethouders in een artikel in de Telegraaf.

Onbegrip

Volgens de vier is het aarzelende optreden van de minister met betrekking tot invoering van de helmplicht niet uit te leggen. “Niet aan nabestaanden van slachtoffers, niet aan de talloze artsenorganisaties die al jaren pleiten voor de helmplicht omdat zij de grote gevolgen van deze ongelukken dikwijls met eigen ogen zien, en niet aan de onderzoekers die zich al jaren in de materie hebben verdiept.”

Ze wijzen er ook op dat in heel Europa al een helmplicht geldt voor vergelijkbare gemotoriseerde tweewielers en dat Nederland op dat gebeid dus het slechtste jongetje van de klas is. De wethouders doen een dringend beroep op de minister om hier zo snel mogelijk een eind aan te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.