Schoolgaande kinderen voor auto in woonwijk

Nederlanders zijn zich veiliger gaan voelen in het verkeer

Bron: VVN

Het veiligheidsgevoel van Nederlanders in het verkeer is verder toegenomen. Maar aan de andere kant bestempelen minder ouders met jongere kinderen het verkeer als ‘veilig’ voor hun kinderen. Dat blijkt uit het grote verkeersonderzoek van Veilig Verkeer Nederland.

Het percentage weggebruikers dat zich in het verkeer veilig voelt lag in 2018 en 2019 op 75 procent en in 2016 op 73 procent. Dit jaar zegt zelfs 78 procent tevreden te zijn. Het grote verkeersonderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN), ook wel de Flitspeiling genoemd, vindt jaarlijks plaats onder ruim 2.100 respondenten.

Onveilige gevoelens

Ondanks de positieve ontwikkeling, is er nog wel wat te verbeteren. Vorig jaar vond nog een derde van de ouders het verkeer veilig voor zijn kinderen, nu is dat nog maar de helft. Verder erkent de helft van de ondervraagde Nederlanders af en toe bewust een andere route te nemen, puur vanwege veiligheidsredenen. Het gevoel van gevaar op de weg neemt verder vooral toe door fietsers zonder licht, bumperkleven en telefoongebruik in het verkeer.

Lees door onder afbeelding

Het onderzoek wees verder uit dat inmiddels acht op de tien fietsers hun telefoon niet (meer) gebruiken. Appen op de fiets werd halverwege 2019 verboden. Ook geeft bijna een kwart van alle automobilisten aan het afgelopen jaar een keer vermoeid achter het stuur te zijn gekropen. En nog steeds brengt maar liefst 23 procent van de ouders het kind elke dag met de auto naar de basisschool in plaats van lopend of met de fiets.

Te hard rijden

Veel respondenten gaven aan dat er vooral in woonwijken veel te hard gereden wordt. Een kwart zegt zelfs weleens een poging te hebben gedaan om de verkeersveiligheid in de buurt te vergroten. In woonwijken bewust langzaam rijden ziet 89 procent van de ondervraagden als een manier waarop je aan de woonwijk en de bewoners je respect toont. Ook zien de respondenten rustig rijden als belangrijke oplossing om buurten veiliger te maken.

Platform

De respondenten wisten vaak één of meerdere locaties te noemen die ze niet verkeersveilig vonden. Een platform waar al deze locaties gemeld kunnen worden én waar oplossingen worden aangedragen, is volgens zeven op de tien weggebruikers een goede manier om het verkeer veiliger te maken.

Een dergelijk platform bestaat al, namelijk het VVN Participatiepunt. Dit is de plek waar mensen melding kunnen maken van onveilige verkeerssituaties en waar VVN oplossingen biedt en advies uitbrengt. In een reactie op het onderzoek is Veilig Verkeer Nederland van plan dit VVN Participatiepunt breder onder de aandacht te brengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.