Spaarpaal gemeente De Bilt Utrecht (bron: Utrecht)

Houden aan maximumsnelheid levert nu in Utrecht geld op

Automobilisten die zich in De Bilt aan de toegestane maximumsnelheid houden, halen daarmee de komende weken geld op. De eerste spaarpaal is hier deze week onthuld door de Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee en wethouder Anne Brommersma van De Bilt. Eerdere ervaringen met deze methode wijzen uit dat belonen beter werkt dan beboeten.

Iedere keer dat een automobilist voorbij de paal in de Hessenweg rijdt en de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur niet overschrijdt, komt er ongeveer 1 cent in de spaarpot. Het uiteindelijk opgehaalde bedrag mag de buurt gebruiken voor een investering. In dit geval komt het in overleg met aanwonenden ten goede aan plantenbakken in de straat.

Totaalbedrag

De spaarpaal blijft in tot begin februari aan de Hessenweg staan. Met ruim 2.000 verkeersbewegingen per dag – zelfs in coronatijden – kan het bedrag dat zou kunnen worden opgehaald in deze gemeente oplopen tot 1.000 euro. Hierna verhuist de spaarpaal naar andere gemeenten in de provincie Utrecht, die ook interesse hebben getoond.

De provincie Utrecht gebruikt dit middel voor verkeersveiligheid in navolging van de provincie Noord-Brabant. Daar werden spaarpalen namelijk in 2018 voor het eerst ingezet en met succes. Automobilisten bleken gevoelig voor deze positieve prikkel. Arne Schaddelee: “De wortel en de stok zijn allebei nodig om de snelheid omlaag en het verkeer veilig te krijgen.”

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.