Fors meer boetes voor telefoongebruik in het verkeer

De politie heeft in 2020 beduidend meer verkeersdeelnemers beboet voor het vasthouden of gebruiken van een mobiele telefoon dan een jaar eerder. Voor 1 juli 2019 was appen op de fiets nog niet verboden, wat een deel van de stijging verklaart. Vorig jaar werden 168.034 boetes uitgedeeld voor deze overtreding, ten opzichte van 121.364 stuks in het jaar daarvoor.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de cijfers gepubliceerd over het aantal boetes dat in 2020 is uitgeschreven. In totaal zijn er bijna 7,8 miljoen verkeersovertredingen ontdekt. Dat is minder dan in 2019, maar vanwege de coronacrisis was het een groot deel van 2020 natuurlijk veel rustiger op de weg.

Versterkte inzet politie

De daling van het aantal boetes valt mee, in vergelijking met de afname van het verkeer. In totaal werden er twee jaar geleden 8.369.480 verkeersboetes opgelegd en het gaat dus om een daling van ongeveer 7 procent. Het ministerie legt uit dat vooral het aantal staandehoudingen is gestegen. Dit is deels te verklaren door de versterkte inzet van de politie op verkeersovertredingen.

Verder geeft de politie aan meer op verkeersgedrag en excessieve overtredingen te concentreren, doordat er door de coronamaatregelen minder geplande en thematische verkeerscontroles plaatvonden. Het aantal op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen is afgenomen: van 7.838.782 in 2019 naar 7.223.157 in 2020.

Snelheidsovertredingen

Het overgrote deel van de boetes is ook afgelopen jaar uitgedeeld voor te hard rijden. Tegelijkertijd nam het aantal mensen dat zich hieraan schuldig heeft gemaakt met bijna 500.000 stuks af naar ruim 6,3 miljoen. De meeste overtreders worden ontdekt door flitspalen, maar er was vorig jaar ook sprake van een stijging bij het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen met trajectcontrolesystemen

Er zijn vorig jaar er achttien trajectcontroles bijgekomen op N-wegen. Het gaat om provinciale wegen waar relatief veel ongelukken gebeuren doordat er te hard gereden wordt. Bij de trajectcontroles is in totaal het aantal geconstateerde snelheidsovertredingen gestegen van 1.832.599 in 2019 naar 1.963.918 vorig jaar.

Buitenlandse verkeersovertreders

Ondanks corona konden ook nog behoorlijk wat verkeersboetes verzonden worden naar buitenlandse verkeersovertreders. In 2019 waren dit er net iets meer dan een miljoen en in 2020 zakte dit naar 870.695. Door de aansluiting op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE), ontvangen bestuurders uit veel Europese landen automatisch een boete thuis wanneer zij in Nederland een verkeersovertreding hebben begaan die met een digitaal handhavingsmiddel is vastgesteld.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

2 reacties op “Fors meer boetes voor telefoongebruik in het verkeer”

Roel Sannes|11.02.21|16:55

De nieuwe digitale middelen die steeds meer ingezet worden zijn een prima middel om veelplegers aan te pakken. Men is over het algemeen arrogant en onverschillig bezig. In de portemonnee pakken levert veel op zodat men misschien eens wakker wordt en bedenkt dat ook anderen risico lopen met dit gedrag.

Roel Sannes|11.02.21|16:51

Nog steeds zijn er een hoop mensen die maar niet willen begrijpen dat afleiding in het verkeer zoals met een telefoon spelen grote risico`s met zich mee brengen. Dit zijn veel telefoon verslaafden en onverschilligen die dit constant blijven doen. Er zijn zoveel andere mogelijkheden die wèl veel veiliger zijn maar dat schijnt men niet zo van belang te vinden. Doordenken valt niet echt mee bij een deel van de bevolking.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.