Sleutelhanger non-BOB-campagne (bron: OVK)

Confronterende actie tegen alcoholgebruik in auto mogelijk ook in Nederland

Sleutelhanger non-BOB-campagne (bron: OVK)

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil kijken of in Nederland navolging kan worden gegeven aan een Belgische campagne waarbij beschonken automobilisten een confronterende sleutelhanger kregen. Wanneer automobilisten werden betrapt kregen zij van de politie een sleutelhanger met daarop de naam van een kind, dat om het leven kwam door een ongeval waarbij alcohol betrokken was. 

Het was een initiatief van de Ouders van het Verongelukte Kind (OVK) en VIAS, in samenwerking met de politie. Zij hoopten dat deze confronterende actie beter blijft hangen dan bijvoorbeeld een boete of een rijverbod. De actie kreeg ook aandacht in Nederland en zorgde ervoor dat Tweede Kamerlid Wytske Postma (CDA) vragen heeft gesteld aan de minister. Ze vroeg de ambtsvrouw om te onderzoeken of de campagne in Nederland kan worden overgenomen.

Vergelijkbare actie in Nederland

Hoewel nog uit ervaringen in België moet blijken of het initiatief succesvol is, wil Van Nieuwenhuizen bij de volgende strategiebepaling voor de nieuwe BOB-campagne onderzoeken of een vergelijkbare actie in Nederland een goed idee is. Ze zegt toe het te bespreken met Veilig Verkeer Nederland, de politie, de provincies en TeamAlert. Van Nieuwenhuizen verwacht de Tweede Kamer na de zomer meer informatie te kunnen geven.

De minister wijst erop dat inmiddels contact is geweest met OVK en VIAS. Volgens de laatste is het nog niet zeker dat er een evaluatie komt, aangezien het om een privaat initiatief gaat. Ook blijft onduidelijk of de actie herhaald wordt. De minister belooft aan het VIAS te vragen of zij informatie hebben die kan worden meegenomen als ze een strategie bepaald voor een nieuwe verkeersveiligheidscampagne in Nederland.

Meer alcoholcontroles

De actie ging in België gepaard met extra alcoholcontroles en daarom vraagt het CDA-Kamerlid of die koppeling in Nederland ook kan worden gemaakt. Daar brengt de minister tegenin dat de politie al extra controleert op beschonken bestuurders gedurende campagneperioden. Daar is deze actie dus niet voor nodig.

De Belgische campagne startte een maand geleden. De politie deelde sleutelhangers uit met daarop de namen van acht jonge verkeersslachtoffers. Die sleutelhangers konden automobilisten die met drank op achter het stuur waren gekropen, omruilen voor een online ‘sensibiliseringscursus’ bij VIAS.

Lees ook:

Confronterende sleutelhanger ingezet tegen dronken bestuurders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.