VVN: verkeersveiligheid hoort thuis in Regeerakkoord

Voting form with red pencil filling in a black circle

De stijgende trend in het aantal verkeersongevallen vraagt om politieke actie. Volgens de prognoses zou er in 2030 sprake kunnen zijn van 30.000 verkeersgewonden per jaar, en tussen de 470 en 580 verkeersdoden. Dat waren er in 2019 respectievelijk 21.400 en 661. Politici moeten veel meer aandacht hebben voor verkeersveiligheid. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN), in aanloop naar de verkiezingen.

De organisatie deed onderzoek onder ruim 1000 kiesgerechtigden. Ongeveer 60 procent vindt een regeerakkoord niet compleet zonder een verkeersveiligheidsbeleid. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de politieke partij waarop ze gaan stemmen nadenkt over verkeersveiligheid. Ook willen ze dat er concrete doelen komen, zoals het vergroten van de pakkans van verkeersovertreders.

Hogere straffen

Politici moeten ook het lopen en fietsen meer stimuleren en met hogere straffen komen voor verkeersovertredingen. Ruim de helft van alle geënquêteerden geeft aan het verkeer complex te vinden en bijna twee derde voelt zich in het verkeer weleens onveilig. Vooral senioren ervaren dit: 64 procent van alle 65-plussers vindt het Nederlandse verkeer complex.

Belangrijke oorzaken voor de steeds maar stijgende cijfers over ongevallen in het verkeer zijn te hoge snelheden, alcohol en drugs, en afleiding (smartphones). Maar het valt Veilig Verkeer Nederland op dat verkeersveiligheid geen thema is waarop politici zich onderscheidend profileren. Hier ligt dus een kans voor deze partijen om zich te profileren. Daarbij zal de VVN zelf alles doen om verkeersveiligheid op de politieke agenda te houden, stelt directeur Evert-Jan Hulshof.

“Tegelijkertijd doen we ook een beroep op de mensen zelf, want niet alleen politici maar letterlijk iedereen kan iets doen om het verkeer veiliger te maken. Laten we ons in deze periode niet alleen gaan verdiepen in de verschillende partijprogramma’s, maar laten we ook kritisch naar onszelf zijn en naar onze houding en gedrag in het verkeer. Een veilig verkeer creëren we samen en meedoen is makkelijk”, aldus Hulshof.

Bron: IJ/ANP

Lees ook:

Doel aantal verkeersdoden en -slachtoffers in 2020 niet gehaald

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “VVN: verkeersveiligheid hoort thuis in Regeerakkoord”

panlomito|14.03.21|21:45

“stijgende trend in het aantal verkeersongevallen”…
Een trend wordt niet bepaald op de verandering in 1 jaar maar over meerdere jaren (5-10 jaar). En dan moet je de absolute aantallen nog corrigeren voor zaken als afgelegde kilometers, gemiddelde leeftijd van de verkeersdeelnemer, verandering in vervoersmodaliteit.
We mogen in Nederland in de handen knijpen met zo’n beetje de beste verkeersveiligheid ter wereld. De jaarlijkse cijfers kunnen door toeval een keer iets hoger of lager uitvallen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.