Verkeersveiligheid voor scholieren in Arnhem-Nijmegen kan beter

De verkeersveiligheid van scholieren in de regio Arnhem-Nijmegen gaat erop vooruit door elf routedelen en elf kruispunten aan te pakken. Het gaat met name om oudere fietspaden die relatief smal zijn. Dat concludeert de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen na onderzoek.

Dit onderzoek is ingegeven door de behoefte om de verkeersveiligheid van fietsende jongeren te verbeteren. Onder de 661 verkeersdoden en ruim 20.000 ernstig gewonden uit 2019 bevonden zich namelijk veel kinderen, bijvoorbeeld op weg naar school of juist van school op weg naar huis.

Smalle paden en rotondes

Voor het onderzoek is gekeken naar de belangrijkste fietsroutes richting alle middelbare scholen in de achttien gemeenten van deze regio en naar de ongevallen die hier zijn gebeurd. In gesprek met verkeerskundigen en de Fietsersbond zijn de subjectieve knelpunten ontdekt. Dit leidde tot uiteindelijk tot elf routedelen en elf kruispunten waar verhoudingsgewijs de meeste ongevallen met scholieren plaatsvinden en een gevoel bestaat van verkeersonveiligheid.

Op basis van dit onderzoek konden de onderzoekers enkele conclusies te trekken. Opvallend is dat er met name op rotondes knelpunten lijken te ontstaan. Dit is opmerkelijk, omdat rotondes in de regel verkeersveiliger zijn dan andere kruispunttypen. Daarnaast ontbreekt de verlichting langs fietspaden vaak en blijken deze vaak aan de smalle kant te zijn. Dit is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van ongevallen op fietspaden.

Noodzaak

Uit het onderzoek is overigens niet naar voren gekomen dat de situatie op plekken zo gevaarlijk is dat dit onmiddellijk aangepakt zou moeten worden. Maar er zijn dus enkele plekken waar wel degelijk enkele verbeteringen uit te voeren zijn. Op sommige knelpunten gaat het om kleine en gerichte optimalisaties, maar voor andere zijn grotere interventies nodig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.